Lepota

Ljubav

Deset zabluda o dijetama koje morate znati

Držanje dijete ume da bude pava muka, ali organizam mora biti zdrav da bi dijeta bila trajna. Ako ste odlučili da držite dijetu zaobiđite sledeće zablude koje vam samo mogu odmoći.

Deset zabluda o dijetama koje morate znati



Dijete su dobre ako su zdravstveno neophodne, ali ako se izgladnjujemo radi estetike to može biti kontraefektivno. Pripazite na sledećih deset zabluda.

1. Ako jedete pre spavanja, gojite se

Posle 20 sati ne treba unositi ogromne količine hrane, posebno ne masne. Ipak, za obavljanje metaboličkih funkcija potrebna je energija, pa nekoliko zalogaja pre spavanja neće škoditi.

2. Slatkiši goje - izbacite ih potpuno!


Slatku hranu možete ponekad priuštiti ili jednom dnevno, ali ne više od 100 grama u toku dana, a poželjno je ako je slatkiš s voćem i s manje veštačkih šećera.

3. Preskačite obroke, tako ćete smršati

Naprotiv! Ovakvo ponašanje može da dovede i do usporavanja metabolizma, pa će pri sledećem obroku osoba pojesti više nego što bi trebalo.

4. Smršati samo uz dijetu, a bez fizičke aktivnosti

Takvo mršavljenje je moguće, ali pogubno po organizam i rezultati su kratkoročni, ali kombinacija fizičkih aktivnosti i dobro isplanirane dijete daje mnogo bolje rezultate.

5. Dobre dijete nemaju masti, šećera, ni ugljene hidrate

I masti i šećeri, a posebno ugljeni hidrati potrebni su organizmu za obavljanje funkcija, ali u optimalnim količinama.

6. Gladovanjem do savršene linije

Ovo je nezdrava dijeta jer je organizam u stanju nedostatka energije i troši dragocene rezerve. Apetit se pojačava, naročito za slatku i masnu hranu, i kad ponovo počnete da jedete, poješćete više nego što je potrebno.

7. Preparati za mršavljenje trajno smanjuju kilograme

Oni utiču na centre za glad u mozgu tako što osoba nema apetit da jede. Svako ima dnevne potrebe za kalorijama i kada se izgladnjujete ta informacija ne stiže do mozga a disbalans u organizmu dovodi do oštećenja organa.

8. Hleb goji - izbacite ga!

Kada se jedu u pravim količinama ugljeni hidrati ne uzrokuju gojaznost. Proteinske dijete koje ne sadrže ugljene hidrate ukidaju jednu celu grupu namirnica koja inače stoji u osnovi svake zdrave ishrane, a to su žitarice.

9. „Grickalice“ goje - izbacite ih potpuno!

Odbacite slatke ili slane, masne i veoma kalorične grickalice bogate zasićenim masnoćama, i zamenite ih „grickanjem“ voća i zdravog zrnevlja punog vitamina i minerala, a s manje kalorija.

10. Više vode znači - manje kilograma

Nije sasvim tačno jer voda nema kalorije, a može se piti i oko dve litre na dan. Voda pomaže da organizam bude hidriran, pa tako pomaže i da jedemo manje, jer ako smo žedni imamo i veći apetit.

Autor: A.K.
Izvor: Zena.blic.rs
Foto: marin/Freedigitalphotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>