Ljubav

Style

Budite drugačiji - neverovatan trik koji će vas činiti privlačnom

Možda vam se čini da, ukoliko neobično izgledate, manje ste privlačni. Međutim, upravo taj izgled pojedince čini izazovnijim u očima suprotnog pola. Tako bar kažu stručnjaci čija bi studija mogla da objasni kako i zašto se mode smenjuju.

Budite drugačiji - neverovatan trik koji će vas činiti privlačnom



Grupa austrijskih istraživača pokušala je da dokaže teoriju po kojoj neke osobine postaju poželjne ukoliko ih samo mali broj ljudi poseduje. Naime, oni su testirali grupu žena kojima su pokazali fotografije sveže obrijanih i bradatih muškaraca, zatraživši da ih rangiraju po stepenu privlačnosti. Ispostavilo se da su bradati muškarci bolje prolazili kada su bili okruženi glatko obrijanim licima, i obrnuto.

"U pojedinim slučajevima, izolovani detalj može da bude prednost", navodi se u studiji, objavljenoj u časopisu "Biology Letters".

Prema teoriji o seksualnoj selekciji, ženke za parenje biraju mužjake poželjne spoljašnosti, koji se često "reklamira" ukrasima poput šarenog perja na repu pauna. Logično bi bilo da ove poželjne karakteristike postanu dominantne u genetskom fondu, a da manje poželjne varijante nestanu. To se, međutim, ne dešava. Umesto toga, genetske varijacije se ponavljaju kroz generacije posebno iz razloga što u kombinaciji sa "dobrim genima" pružaju bolje šanse za preživljavanje.

Istraživači su dugo bili intrigirani ovom naizgled kontradikcijom, ali danas smatraju da bi se ona mogla donekle objasniti fenomenom retkih karakteristika, čiji je naučni termin "negativna selekcija zavisna od učestalosti".

Iz prethodnih istraživanja proizilazi da je raznolikost boja kose u Evropi nastala upravo iz jedne ovakve selekcije, te da muškarci preferiraju smeđu kosu čim postane ređa.

Druge studije su pokazale da muškarce privlače neobična ženska lica koja im se čine "egzotičnim". Na ovim rezultatima se temelji i najnovije istraživanje koje nam daje jasniju ideju o značaju različitosti. Studija australijskih stručnjaka ukazuje, takođe, na prednosti koje pruža moć manipulacije izgledom.

"Neki stil, kao što je na primer puštanje brade, počne da gubi na privlačnosti čim postane učestaliji", navode istraživači. To bi moglo da objasni zašto se moda stalno menja.

Novi stilovi uvećavaju šanse u pogledu reproduktivnog uspeha naprosto jer "štrče". Konformisti potom imitiraju "pomodarce" što na kraju dovodi do novog talasa "pobunjenika", i tako u krug.

Autor: B.B.
Izvor: Tanjug.rs
Foto: Serge Bertasius Photography/ FreeDigitalPhotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>