Ostalo

Sme�no

Kinezi uz spektakularan vatromet dočekali Novu godinu (Video)

Brojni vatrometi osvetlili su nebo iznad Azije a milioni porodica okupili su se danas kako bi dočekali Godinu konja i tako počeli jednonedeljnu proslavu kineske lunarne nove godine.

Kinezi uz spektakularan vatromet dočekali Novu godinu (Video)



Stanovnici manjih gradova i sela u Kini slili su se u velike gradove kako bi obeležili najznačajniji praznik u zemlji uživanjem u pirinčanim kolačima i razmenjivanjem crvenih koverti punih "srećnog novca".

Lunarna nova godina u Kini je i trenutak kada na hiljade sezonskih radnika pohrli u avione, vozove i autobuse kako bi se vratili u rodne gradove i predstavlja najveću godišnju migraciju na svetu.

Kineske zajednice širom Azije takođe su proslavile dolazak nove godine cvećem i darovima. U Hong Kongu će iznad luke Viktorija sutra biti priređen veliki vatromet, piše AFP.

Lunarni kalendar računa se po ciklusima meseca i u kineskom folkloru opisuje ga 12 životinja. Konj, koji je na sedmom položaju, u Kini se tradicionalno povezuje sa lojalnošću i energijom i drugi je najpopularniji zodijački znak posle zmaja.

Ova godina biće, ako je suditi po majstorima feng šuija iz Hong Konga, dramatična pošto je reč o Godini drvenog konja koja podrazumeva dramatični element vatre. To će se manifestovati konfliktima, katastrofama, rekordno visokim temperaturama, ekonomskim problemima u Aziji.

U četvrtak Peking je bio prepun svetlosti i zvukova jer su stanovnici ceo dan bacali petarde kako bi oterali zle duhove. Danas, glavni grad Kine je pust pošto je većina sezonskih radnika otišla svojim kućama.

Državna televicija ČTV emitovala je petočasovni program sa komičarima, pevačima i plesačima. OVv godine francuska glumica Sofi Marso pevala je "La Vie En Rose" u duetu sa kineskom pop zvezdom Liju Huan.



Autor: J.B.
Izvor: Tanjug
Foto: ScreenShoot YouTube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>