Ostalo

Sme�no

Naizgled obična reka, pretvara se u reku koja je pobegla iz raja (Foto)

Reka koju ćete videti na ovim fotografijama je većinu vremena sasvim obična bistra reka koja teče kao i sve druge, ali u izvesnim periodima postaje tako šarena da je ljudi nazivaju "reka iz raja".

Naizgled obična reka, pretvara se u reku koja je pobegla iz raja (Foto)



Prelepa majka priroda: Okean poput zvezdanog neba, kao rezultat bioluminiscencije na Maldivima (Foto+Video)
U pitanju je reka Kano Kristales, prelepa šarena reka u Kolumbiji, koja u određenom periodu u godini menja nekoliko boja, uključujući žutu, zelenu, plavu, crnu, roze, a ponajvše crvenu. Upravo ova promena boja navela je ljude da joj daju razna imena.



Iz ovih razloga, ovu reku ponekad nazivaju "Reka koja je pobegla iz raja", "Tekuća duga", "Reka pet boja", "Najlepša reka na svetu", a pripisuju joj se i mnogi drugi epiteti.



Ono što je posebno zanimljivo jeste da ova reka dobar deo godine ničime ne privlači pažnju više od ostalih reka na svetu. Naime, u kišnoj sezoni ova reka je poprilično duboka i brza i biljke u njoj ne dobijaju dovoljno svetlosti, dok u sušnoj sezoni nema dovoljno vode kako bi se razvio život u njoj, pa tada podseća na običnu reku.



Međutim, u prelaznom periodu između kišne i sušne sezone, ova reka prosto "oživi" i pretvara se u pravo čudo prirode. Nivo vode postaje dovoljan da bi alge procvetale u raznim bojama po kojima je Kano Kristales i postala poznata i tada njena lepota dolazi do izražaja.



Ova reka, dugačka skoro 100m toliko je privukla pažnju, da je turizam u blizini planine Makarena, gde se nalazi, prosto procvetao, posebno u najbližem gradu La Makarena odakle se organiuju turistički obilasci.



Autor: M.P.
Foto: Wikipedia

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>