Ostalo

Sme�no

Staklena mikrobiologija: Kroz staklene skulpture zavirite u svet najsmrtonosnijih virusa na svetu (Foto)

Da virusi ne moraju biti viđeni isključivo kroz prizmu njihove razarajuće prirode, pokazuje i umetnik Luk Džeram, koji nam je svojim staklenim replikama istih omogućio da uđemo u svet smrtonosnih mikroorganizama, ali i u njihovu jedinstvenu lepotu.

Staklena mikrobiologija: Kroz staklene skulpture zavirite u svet najsmrtonosnijih virusa na svetu (Foto)



Ukoliko vam se učinilo da na fotografiji vidite preskupi kristal, ili pak neki još skuplji dragi kamen koji tek treba da se nasadi na plemeniti metal koji će oko svog, na primer, zgloba nositi kakva ljubiteljka luksuznog nakita, grdno se varate! I pitanju je virus! Doduše, ne onaj autentični koji će u vašem telu napraviti pravi dar-mar, već replika istog, uvećana milion puta i izrađena od stakla!

Virusi su uglavnom predstavljeni kao ružni, zastrašujući, pa i smrtonosni grumenčići koji jedva čekaju da se ušanče u vašem telu i naprave karambol. Ipak, Luk Džeram ih vidi na potpuno drugačiji način.



Virusi zapravo i nemaju  boju, manji su od talasne dužine vidljive svetlosti, i iako izgledaju kao puki razmaz kada se gledaju pod mikroskopom, zapravo ostavljaju dosta prostora kod odlučivanja kako da se ilustruju.

Od 2004. gpdine, Džeram je viruse i druge patogene pretvarao u zadivljujuće staklene skulpture, koje su, podjednako i zastrašujuće i divne, sada deo aktuelnog serijala "Staklena mikrobiologija". On je izabrao neke od najozloglašenijih i smrtonosnijih subjekata, čineći jezive portete svemu, od HIV-a do malarije.

Naravno, kreiranje ovakvih skulptura dozvoljava i izvesnu sumu lične interpretacije. Ti smrtonosni mali subjekti uvećani su i do milion puta u odnosu na njihovu stvarnu veličinu, i prema pisanju Nju Jork Tajmsa, malo su i preuveličani u smislu većeg naglašavanja nekih njihovih osobenih karakteristika, a u cilju ostavljanja utiska jače impresivnosti.

Ipak, Džeram u realizaciji svojih projekata usko sarađuje i sa virologom koji nadgleda tačnost "dizajna", kako finalni proizvod ne bi u većoj meri odudarao od originala. Prema pisanju Tajmsa, nakon što su skice proverene i odobrene, one se šalju profesionalnom duvaču stakla kako bi skulptura bila konačno i izrađena. Naposletku, kao umetnička dela svojom lepotom intrigiraju virusi među kojima su i oni najstrašniji: HIV, virus svinjskog gripa, ebola, malarija, sars, papiloma, i drugi.

Pogledajte neke od najintrigantnijih skulptura koje predstavljaju smrtonosne viruse u jednom drugom, lepotom nadahnutom svetlu:



Autor: T.I.
Foto: theverge.com

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>