Zdravlje

Ljubav

Predstavljamo vam badem: Najzdraviju namirnicu na svetu!

Većina nas uživa u grickanju badema, ali da smo znali da su baš ovoliko zdravi, svakako bismo ih mnogo češće uvrštavali u dnevni jelovnik.

Predstavljamo vam badem: Najzdraviju namirnicu na svetu!



Iako se smatra da spada u grupu orašastih plodova, badem je zapravo član grupe koštunjavog voća. U tom je smislu, blizak srodnik šljive, višnje, marelice i breskve.

Badem - riznica vitamina i minerala

Bademi su korisna i zdrava namirnica, koja sadrži veliki deo dnevno preporučene količine vitamina, minerala, vlakana i aminokiselina. Sto grama badema sadrži 22g ugljenih hidrata od čega 12g dijetalnih vlakana, što je 49 odsto potrebnih vlakana dnevno.

Bademi su sjajan izvor minerala i vitamina. U 100 grama badema nalazimo: 140 odsto preporučene dnevne količine mangana, 75 odsto magnezijuma, 60 odsto bakra, 50 odsto fosfora, 130 odsto vitamina E, 51 odsto riboflavina (B2).

Prevencija srčanog udara

Bademi su bogati mononezasićenim masnim kiselinama. To je tip kiselina koje nalazimo i u maslinovom ulju i koje su važne u prevenciji srčanog udara. Više studija je utvrdilo da svakodnevna konzumacija badema dovodi do smanjenja rizika od srčanog udara između 30 i 45 odsto.

Prema tim istraživanjima, izbacite li deo nezdravih, zasićenih masnoća iz mesa i mleka i zamenite ih odgovarajućim količinama korisnih masnoća iz badema, rizik od srčanog udara smanjuje se za 45 odsto.

Kontrola šećera u krvi

Nekoliko je istraživanja napravljeno s ciljem da se utvrdi uticaj badema na nivo šećera u krvi. Kao što je poznato, prehrana koja se temelji na namirnicama poput šećera i belog brašna, snažno podiže količinu šećera u krvi. Neprekidno hranjenje takvim tipom namirnica jedan je od uzroka dijabetesa i gojaznosti.

Istraživanja su pokazala da konzumacija 60 do 90 grama badema dnevno koriguje naglo povećanje šećera u krvi.

Antioksidansi u bademu

Današnji nezdrav način života stvara u organizmu slobodne radikale. Oni su u zadnje vreme prepoznati kao uzročnik sve više bolesti pa i onih najtežih – malignih. Da biste smanjili količinu slobodnih radikala i štetu koju oni nanose, potrebni su vam antioksidansi.

Vitamin E je jedan od antioksidansa koji će vam u tome pomoći, a badem sadrži velike količine tog vitamina. Sto grama badema donosi čak 131 odsto dnevno potrebnog vitamina E.

Lekovito dejstvo badema: štiti od moždanog i srčanog udara, reguliše nivo šećera u krvi, pomaže kod gorušice, poboljšava rad živčanog sistema, smanjuje nivo lošeg holesterola, poboljšava moždane funkcije, štiti od slobodnih radikala, potpomaže mršavljenju, sprečava nastanak kamena u žuči, odličan izvor proteina, zdravih masti, vitamina i minerala.

Recepti:

Bademovo mleko

Bademovo mleko je izvrstan i zdrav napitak, pogotovo ako imate problema s laktozom iz kravljeg mleka.

Sastojci: 1 čaša badema, 4-5 čaša vode, malo meda ili agava sirupa, po želji.

Priprema: Bademe ostavite namočene u vodi preko noći. Ujutro ih ocedite i stavite u blender. Dodajte vodu i blendajte u nekoliko navrata sve dok bademi ne budu skroz sitni. Sve to dobro procedite i zasladite (po želji).

Maslac od badema

Maslac od badema je jednostavno napraviti, ali trebaće vam malo strpljenja.

Stavite 1-2 čaše badema u blender. Možete dodati kašičicu-dve maslinovog ulja i malo soli. Ceo postupak trajaće od 10 do 12 minuta, tako da ćete više puta morati isključivati i uključivati blender. Meljite badem sve dok ne poprimi strukturu maslaca.

Autor: T.I.
Izvor:  Super žena, alternativa-za-vas.com
Foto: ScreenShot YouTube

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>