Pogledajte kako se to gojite sopstvenom greškom!

Često se oslanjamo na vlastite kulinarske veštine kako bismo bili sigurni da je obrok koji smo pripremili zdrav i niskokaloričan, te da možemo slobodno da se opustimo tokom jela. Ali, da li je to zaista tako?!

Pogledajte kako se to gojite sopstvenom greškom!



Možemo mi isplanirati dijetu, promeniti pristup hrani i kuvati sve kod kućne kako bismo znali šta je u obroku, ali ako napravimo ove greške u kuvanju, ode sve u propast i kilograma ne samo da neće biti manje, već će ih možda biti i više.

Recimo, maslinovo ulje je odlična stvar, naravno, ali uz sve dobrobiti koje daje, ima i 125 kalorija u jednoj kašičici... To niste znali, je li tako? E, pa sad vi računajte kad obilno zalijete salatu, a štogod i ispečete pride... pa još i malo umočite hleba jer, naravno, maslinovo ulje je zdravo.

S druge strane, ako i to uradite kako treba, možete previše toga natrpati u tanjir uz obaveznu mantru - ovo je zdravo, ovo je zdravo, ovo moram staviti, ovo je zdravo... I tako, namirnica po namirnica, eto vama mali milion kalorija u tanjiru. Zdravih? Ne više.

Recepti su genijalna stvar, i ima ljudi koji stvarno mogu napraviti bilo šta savršeno ako imaju recept. No, ako ga se držimo, opet ćemo završiti s previše kaloričnom ishranom. Budite kreativni, pa ako u receptu kaže šoljica pavlake, a vi napravite pola - pola s jogurtom, što će drastično smanjiti kalorije, a neće promeniti ukus.

Priprema hrane je jednako opasna kao i konzumacija, jer dok vi seckate i kuvate, svako malo vam komadić nečega završi u ustima, da li zbog toga što ste ga loše isekli ili samo želite svako malo proveriti treba li još začina. Te kalorije sigurno niste uračunali u svoj zbir kalorija koje mislite da pojedete za ručak.

Nakon što ste polako i temeljno sažvakali i pojeli sve što ste nameravali, vaš mozak je dobio poruku da nema više mesta i glad je nestala. Ali ostalo je još pola šnicle i dve kašike pire krompira, a kako je greh bacati hranu ona je završila u vašim ustima, i to u tačno tolikoj količini da vam sav trud oko pripreme zbog mršavljenja odlazi u nepovrat.

Stoga, pripremite se kako treba, izračunajte sve što treba i nemojte nikad, ali nikad glumiti kantu za otpatke.

Autor: T.I.
Izvor: metro-portal.hr
Foto: Guliver/Getty Images

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>