Ostalo

Sme�no

Noć veštica, tradicionalni praznik koji se obeležava širom planete

Kada spomenemo Noć veštica, većini ljudi prvo padne na pamet bundeva sa izdubljenim rupama u obliku očiju, nosa i usta, sa svećom iznutra. Sigurno znate kako se ovaj praznik obeležava u svetu, pa će mnogi od vas danas biti prerušeni u stvarne i nestvarne likove. Neki u vampire, neki u veštice i zombije, a oni mlađi će, pak, uživati u kostimima svojih zlih junaka.

Noć veštica, tradicionalni praznik koji se obeležava širom planete



Noć veštica (Halloween) je proslava koja se obeležava 31. oktobra, noći uoči Svih svetih, a svoje poreklo ima u keltskoj mitologiji i paganskim običajima u vezi sa njom. Zaštitni znak Noći veštica je bundeva, a praznik je uglavnom popularizovan u zapadnom delu sveta.

U devetom veku crkva je odredila da ovaj praznik počinje zalaskom sunca, a odmah nakon ovog praznika dolazi Dan svih svetih 1. novembra.

Najčešće aktivnosti koje obeležavaju ovaj praznik su: kostimirane zabave, pravljenje lampe od tikve, gledanje horor filmova, čitanje strašnih priča. Deca idu od vrata do vrata, traže slatkiše i uzvikuju "trick or treat" ("smicalica ili poslastica", u slobodnom prevodu - dajte nam slatkiše ili ćemo biti primorani da uradimo nešto nevaljalo").

Po staroj irskoj legendi postojao je kovač Džek, pohlepni kockar, poznat po svojoj domišljatosti, ali i škrtosti. Prema jednoj od priča, Džek je uspeo da protera Đavola na drvo i tamo ga drži zarobljenog uklesavaši u drvo krst. Kada je Džek umro, zbog svog grešnog života nije bio primljen u Raj, a na vratima Pakla dočekao ga je Đavo i za kaznu ga prokleo da zauvek luta noću osvetljavajući put svećom koja svetli iz repe. Tako je Džek O'Lantern (Džek Fenjer) postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svetova.

U Americi je ovaj praznik veoma popularizovan i povezan sa hororom. Stvorenja koja se najčešće vezuju za Halloween su veštice, kosturi, slepi miševi, sove, crne mačke, pauci i sam đavo...

Autor: B.B.
Izvor: Agencije
Foto: ymcastlouis.org

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>