Region

Svet

Sahrana Jovanke Broz 26. oktobra u Kući cveća

Sahrana Jovanke Broz biće održana u subotu 26. oktobra u 12 časova u Kući Cveća u beogradu, a Jovanka će biti sahranjena u prostoriji pored one u kojoj je sahranjen njen bivši suprug Josip Broz Tito.

Sahrana Jovanke Broz 26. oktobra u Kući cveća



Sahrana će biti skromna ali dostojanstvena, rekao je danas potpredsednik Organizacionog odbora za sahranu, generalni sekretar Vlade Veljko Odalović i dodao da je još samo ostalo da se donesu odluke o detaljima.

Podsećajući da je Vlada Srbije prihvatila zahtev porodice da udovica predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita bude sahranjena u Kući cveća, kao i njen suprug, on je naveo da precizna lokacija još nije utvrđena. Odalović je kazao da se razmatra mogućnost da Jovanka bude sahranjena u istoj prostoriji gde i Tito, ili u susednoj, dodavši da je verovatnija ova prva varijanta. "Verujem da će biti sahranjena neposredno pored groba Josipa Broza, to bi bilo primerenije i krajnje racionalno", kazao je Odalović RTS-u.

Na pitanje zašto se ne govori i o istoj grobnici, on je odgovorio da se na samom Titovom grobu "nalazi ogroman venčački kamen, koji je iz jednog dela", pa bi njegovo pomeranje i podizanje dovelo i do "narušavanja objekta".

On je rekao da još nije u potpunosti poznat spisak govornika na Jovankinoj sahrani i istakao da će Organizacioni odbor "učiniti sve da oni koji dođu mogu da joj odaju počast u mimohodu". Odalović je izjavio da se očekuje da će na sahranu sigurno doći predstavnici iz zemalja regiona koje su nekad bile u sastavu SFRJ, a da je moguće i šire interesovanje.

Ističući da će sahrana biti skromna, što je i zahtev porodice, on je kazao da je "Jovanka skromno živela i ni njena želja ne bi bila da se uradi nešto neprimereno".

Odalović je izrazio žaljenje što se zakasnilo sa ispravljanem nepravdi prema Titovoj udovici, dodavši da je uveren da će to učiniti vreme i istorija. Jovanka Broz je preminula u nedelju u Beogradu, u 89. godini, usled zastoja srčanog mišića. Primljena je u Urgentni centar 23. avgusta u teškom stanju.

Autor: M.P.
Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug/Beta

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>