Region

Svet

Preminula Jovanka Broz

Posle teške bolesti, u osamdeset devetoj godini, umrla je Jovanka Broz, supruga nekadašnjeg predsednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Preminula Jovanka Broz



Prva dama nekadašnje Jugoslavije preminula je u beogradskom Urgentnom centru. Kako su saopštili sa Kliničkog centra Srbije, Jovanka je preminula u 11: 45 sati.

"Uprkos uloženom trudu i zalaganju celokupnog osoblja Kliničkog centra, kod pacijentkinje, primljene 23. avgusta ove godine u izuzetno teškom stanju, u nedelju u 11:45 došlo je do zastoja u radu srčanog mišića", stoji u saopštenju.

Da je teško bolesna do skoro niko nije ni znao. Tek kada joj je jako pozlilo krajem avgusta, javnost je saznala da gospođa Broz boluje od raka. Tada je primljena u Urgentni centar u jako lošem stanju. Ona je reanimirana i lekari su se bukvalno borili za njen život.

Kada je u bolnici čula da se sa svih strana sveta rapituju za nju kratko je rekla "To mi grije dušu". Na pitanje zašto nikada nije rekla ni jednu jedinu reč, obavestila da ima neki zdravstveni problem, tiho je odgovorila: "Eto, nisam. Nisam želela nikog da opterećujem".

Iako se činilo da će se Jovanka Broz izvući, njeno zdravstveno stanje se naglo pogoršalo mesec dana kasnije, i ona je krajem septembra pala u komu. Probudila se posle par dana, ali nije bila u stanju da govori.

"Bila je svesna. Prepoznavala je ljude koju su bili oko nje, ali nije mogla i da komunicira. Par puta mi je stisla ruku", kaže sagovornik "Blica" koji je želeo da ostane anoniman.

Poslednja želja prve dame SFRJ-a bila je da bude sahranjena u Kući cveća pored svog supruga Tita.

Autor: T.I.
Izvor: Blic
Foto: info-ks.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>