Ostalo

Sme�no

Smak sveta dolazi 16. marta 2880. godine, predviđa NASA (Foto)

Do sada smo preživeli mnogo dana koji su bili predviđeni za smak sveta, međutim ovo je prvi put da stručnjaci iz svemirske istraživačke stanice NASA predviđaju kraj sveta, i to 16. marta 2880. godine.

Smak sveta dolazi 16. marta 2880. godine, predviđa NASA (Foto)



Naime, stručnjaci su zaključili da će asteroid "1950 DA" udariti u Zemlju ovog datuma, a asteroid je već dugo praćen i proučavan. Verovatnoća za udar ovog asteroida je 0,3%, ali je to čak 50% veći rizik od udara svih ostalih asteroida registrovanih u njihovoj bazi.  "1950 DA" je stena prečnika 1,1 kilometar i putuje brzinom od 15 kilometara na sat, a blizina kojom će proleteti pored Zemlje je neverovatno mala, pa stručnjaci smatraju da će se ovaj asteroid zaleteti u Atlantski okean brzinom od čak 54.000 kilometara na sat, što bi značilo da će udariti snagom od 44.800 megatona TNT-a i proizvesti cunami visine 122 metara.


Foto: NASA

Naučnici su otkrili da "1950 DA" ima trajektoriju koja će 16. marta 2880. godine u vremenskom intervalu od 20 minuta proći neverovatno blizu Zemlje, ali se sam udar u našu planetu ne isključuje iz mogućnosti. Ovaj asteroid se okreće oko svoje ose jednom na svaka dva sata i 10 minuta, što ga svrstava u grupu primećenih asteroida sa drugom najbržom rotacijom.


Foto: NASA

Era dinosaurusa okončana je upravo udarom asteroida pre 65 miliona godina, smatraju naučnici, pa se očekuje da će ovaj asteroid biti naš kraj. Inače, kako se i iz imena može zaključiti "1950 DA" otkriven je 1950. godine i pomno je praćen 17 dana, a zatim je naglo nestao i nije ga bilo pola veka! Ponovo se pojavio vrlo interesantnog datuma, odnosno 31. decembra 2000. godine, što je sem ulaska u 21. milenijum označavalo i 200 godina od kada je otkriven prvi asteroid "Cerera" ili "Ceres" koji je ime dobio po ćerci Boga Saturna.


Foto: Wikipedia

S obzirom da je najavljeni smak sveta od strane NASA naučnika predviđen za period 800 godina daleko od današnjice, veruje se da će ovaj asteroid biti preusmeren, a da će metoda biti vrlo jednostavna. Naime, biće prekriven kredom, ugljem ili staklenim perlama, a Sunce će promeniti reflektivnost asteroida i tako će ga odgurati sa puta, a u narednih 800 godina možemo samo da pretpostavimo koliko će još tehnologija uznapredovati.

Autor: M.P.
Foto naslovna: unbecominglevity.com/obs.ee

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>