Ostalo

Sme�no

Deset pasa koji će vam istopiti srce (Video)

Sa izrekom da je pas čovekov najbolji prijatelj slažu se svi oni koji su ikada imali kucu, a ovih deset pasa nateraće svakoga da se razneži nad našim četvoronožnim drugarima.

Deset pasa koji će vam istopiti srce (Video)



Ova lista broji njih deset, ali vi slobodno možete dodati i 11. mesto, za svog psa koji vas svakog dana podseća šta je to prijateljstvo i bezuslovna ljubav.

Zander

Haski kojeg je Njujorčanin Džon Dolan spasio sa ulice pravi je primer odanosti nalik Lesinoj iz poznate istoimene knjige. Kada je Dolan neočekivano završio u bolnici, Zander se durio po kući nekoliko dana, a zatim nestao. Porodica ga je zatekla ispred bolnice, a Dolanova supruga zapanjeno je rekla da ne zna kako je pronašao svog vlasnika, jer je bolnica u kraju grada u kojem nikada nisu bili sa psom. Stručnjaci kažu da haskiji ne samo da imaju neverovatan njuh, koji je Zanderu pomogao da nađe vlasnika, već i formiraju posebnu vezu sa "svojim" čovekom, koja se graniči sa telepatskom.



Vang Kaj

Ovaj pas postao je poznat u februaru 2012, kada je kineska štampa objavila njegovu neobičnu priču. Vang Kaj svakog dana od devet do pet sati sedi ispred banke u Minšengu. Njegov vlasnik radi u zgradi u blizini, pa ga Vang Kaj isprati do posla i strpljivo sačeka dok se ne završi radno vreme. Lokalna štampa piše da je pas miran, ali da ne prihvata hranu dok čeka vlasnika, i tera druge pse sa svog "rezervisanog" mesta.

Dašer

Kada je jedan dvogodišnji Australijanac odlutao od kuće, porodica je bila u panici i potraga za njim trajala je čitav dan. Kada je mališan pronađen, pored njega je bio verni pas Dašer, koji mu je sve vreme pravio društvo i pazio na njega.



Bojdi

Australijanac Herbert Šuc vozio je automobil, u kojem se nalazio i njegov pas Bojdi, kada je skrenuo s puta i udario u drvo. Vozilo se prevrnulo, a Šuc (76) ostao zarobljen u njemu. Potraga za starcem trajala je četiri dana, a kada su ga spasioci pronašli, Bojdi je "držao stražu" pored gazde. Šuc je kasnije rekao da je pas odbijao da ga napusti, sve dok nije došla pomoć, kao i da je preko noći ležao pored njega da bi ga zagrejao.

Lutalica

Krajem prošle godine, par lutalica nalazio se na ulici, kada je ženku udario i ubio prolazeći automobil. Mužjak je ostao pored nje čitavih šest sati, gurkao je njuškom, lizao i tužno zavijao. Fotografija mužjaka koji pokušava da probudi svoju drugaricu obišla je svet, raznežila hiljade ljudi i dokazala da prijateljstvo i ljubav kod pasa nisu rezervisani samo za vlasnike.



Pui

Kada je početkom ove godine na deponiji na Tajlandu ostavljeno napušteno novorođenče, život mu je spasao pas Pui. On je bebu otkrio i odneo kući, svojim vlasnicima, koji su je odmah prebacili u bolnicu i spasili je.

Čičo

Italijanka Marija Margerita Loki usvajala je lutalice, a Čičo je bio njen mezimac. Pratio ju je čak i u crkvu, gde je svake nedelje išla na misu. Kada je Lokijeva u januaru ove godine preminula, sveštenik je sledeće nedelje na misi zatekao Čiča, koji je otada svake nedelje dolazio u crkvu Santa Marija Asunta, koju je njegova gazdarica toliko volela.



Solti

Kada je 11. septembra 2001. napadnut Svetski trgovinski centar, Omar Rivera nalazio se na 71. spratu. Rivera je slep, i u haosu evakuacije je oslobodio svog psa sa povoca, da bi se makar Solti izvukao. Pas je odbio da napusti svog vlasnika, i izveo ga je iz zgrade na bezbedno mesto.

Kapitan

Nemačkog ovčara kupio je Argentinac Migel Guzman svom sinu. Kada je Guzman iznenada preminuo, porodica nigde nije mogla da nađe Kapitana. Posle nekoliko dana, pronašli su ga na grobu voljene glave porodice. Guzman je umro 2006, a Kapitan i dalje svakodnevno obilazi njegov grob.



Hačiko

Ovaj slučaj raznežuje ljude već skoro čitav vek. Hačiko je svakodnevno ispraćao svog gazdu na železničku stanicu, gde je hvatao voz za posao, i dočekivao ga. Gazda Hidesaburo Ueno je iznenada umro 1925, nakon što ga je pas ispratio na jutarnji voz. Hačiko je i nakon njegove smrti svakog dana dolazio na stanicu u šest sati popodne, nadajući se da će ga ugledati kako izlazi iz popodnevnog voza i vraća se kući. Hačiko je na stanicu Šibuja dolazio još punih deset godina, a 1934. je bio prisutan kada je otkrivena njegova bronzana statua na stanici. Uginuo je godinu dana kasnije.



Film "Hačiko" snimljen je u Japanu 1987, i obuhvatio je njegovo rođenje, život i zamišljeno duhovno ponovno ujedinjenje sa gazdom. I Holivud se uključio u priču, pa je "Hači: Priča jednog psa" sa Ričardom Girom snimljen 2009. godine.

Autor: M.P.
Izvor: Mondo
Foto: apromisedfriend.com

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>