Region

Svet

Region

Krugovi Srdana Golubovića najbolji film na 6. Sinema sitiju

Nagrada Ibis za najbolji film 6. međunarodnog festivala Sinema siti u Novom Sadu pripala je "Krugovima" Srdana Golubovića.

Krugovi Srdana Golubovića najbolji film na 6. Sinema sitiju



Uručenjem priznanja sinoć je u bioskopu "Arena sinepleks" završen festival na kojem je od 26. avgusta u takmičarskim i pratećim programima prikazano više od 130 ostvarenja iz celog sveta.

Odluku o laureatima doneo je žiri čiji su članovi nemačka rediteljka Katrin Gebe, izaelski producent Marek Rozenbaum i francuski glumac i reditelj Šad Šenuga. Žiri je istakao visok standard u aktuelnoj srpskoj kinematografiji i upozorio na "budžetska smanjenja koja će nauditi srpskoj filmskoj industriji".

"Želeli bismo da uputimo apel Vladi Srbije da nastave da podržavaju film. Srpski film je najbolji kulturni ambasador građana Srbije u inostranstvu i doprineće boljem razumevanju ljudi u Srbiji širom sveta. Zato verujemo da mu treba pomoći", naglasili su članovi žirija uoči saopštenja odluke o nagradama.

"Krugovi" su prikazani u domaćoj selekciji "Nacionalna klasa".

Žiri je obrazložio da je to postignuće koje je nadmašilo njihova očekivanja i da ih je duboko dirnula ova priča o pomirenju i praštanju, te da odaju počast talentovanom reditelju koji vešto uspeva održi pažnju publike u toku celog filma.

Nagrada Ibis za najbolju režiju pripala je Bojanu Vuku Kosovčeviću za film "Vir", a isto priznanje za najbolji scenario dobili su Goran Marković i Tihomir Stanić za "Falsifikatora".

Najbolji glumac je Nebojša Glogovac ("Krugovi" i "Artiljero"), a glumica Dara Džokić ("Odumiranje").

Specijalna priznanja žiri je dodelio reditelju Kosti Đorđeviću, glumcima Hristini Popović, Nikoli Rakočeviću i Nebojši Đorđeviću, kao i grupi studenata Fakulteta dramskih umetnosti za film "Gde je Nađa".

U međunarodnom programu "Egzit point" dodeljena je nagrada publike, koja je pripala filmu "Pismo ćaći" hrvatskog reditelja Damira Čučića.

U selekciji niskobudžetnih filmova "Educons Presents Up To 10.000 Bucks" nagradu Ibis dobio je film "Ako ikada jedne noći bilo kad" Deana Radovanovića, odlučio je žiri u sastavu: novinar i filmski kritičar Vladimir Crnjanski, novinarka Brankica Drašković i reditelj Uroš Tomić,

 Specijalno priznanje za animaciju pripalo je filmu "Povratak" Jelene Oroz, a za glumu Milici Trifunović i Mladenu Sovilju za film "Dosta dobra lamperija".

Autor: B.B.
Izvor: Tanjug
Foto:  Ž.Šafar

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>