Region

Svet

Nišvil počeo uručenjem nagrade za životno delo Stjepku Gutu

Uručenjem nagrade za životno delo Stjepku Gutu i priznanja za afirmisanje džez muzike Klintu Istvudu, koju je u njegovo ime primio jedan od učesnika ovogodišnjeg "Nišvila", Klintov sin Kajl Istvud, po 19. put niška tvrđava je otvorila svoje kapije za ljubitelje džeza iz celog sveta.

Nišvil počeo uručenjem nagrade za životno delo Stjepku Gutu



Oko 500 izvođača na pet bina do nedelje uveče učiniće da Niš diše pravim festivalskim plućima. Nagradu popularnom džezeru uručio je gradonačelnik Niša Zoran Perišić, koji je podsetio da je najveći kompilment nekome muzičaru bio da "svira kao Stjepko Gut".

"Zahvalan sam niškoj publici i ljudima koji su odlučili da mi uruče nagradu, iako očekujem da ću svirati još jedno 20-30 godina. Nisam vičan govornik, pa bi bolje bilo samo da sviram", kazao je laureat Stjepko Gut.

On je izjavio da je redovno dolazio na "Nišvil" i da se trudio da radi na promociji ovog festivala. U saradnji sa čuvenim bubnjarem Alvinom Kvinom, 1997. godine je snimio i objavio album "Nišvile", po istoimenoj Stjepkovoj kompoziciji koja je pre nekoliko godina predstavljena niškoj publici. "Ne bih sebi još udelio ovu nagradu... Pa, ljudi, ipak sam na početku karijere", rekao je Gut.

Dugo najavljivani nastup Kajla Istvuda, uveličan je dodelom nagrade "Konstantin" za promociju džeza njegovom ocu, poznatom glumcu i ljubitelju džez muzike Klintu Istvudu.

"Koliko sam mogao da ga upoznam za ovih nekoliko sati, Niš je zaista grad idealan za život i muziku", izjavio je Kajl.

Već osam godina živi u Parizu i priznaje da je očaran tim gradom, pa je mnogo njegovih i kompozicija njegovog benda inspirisano baš Gradom svetlosti i njegovom magijom. Jedna od takvih numera jeste i "Samba iz Pariza", koju je publika nagradila gromoglansim aplauzom.

Nastup je krunisan kompozicijom "Jedna noć u Senegalu", kojom se oprostio od publike.

Prvo festivalsko veče zatvorio je u ranim jutarnjim satima Vasil Hadžimanov sa svojim bendom. Na programu će se, između ostalih izvođača, naći priznati bubnjar Džindžer Bejker, kao i popularni glumci Sergej Trifunović i Ivan Jevtović sa svojim muzičkim sastavima.

Gran pri "Nišvila" koji nosi naziv Šabana Bajramovića ove godine poneo je bend iz Velike Britanije "Džindžer Bejker džez konfjužen", uz obrazloženje da su napravili veliki pomak u "fuziji džeza i drugih stilova".

Autor: M.P.
Izvor: Novosti
Foto: Novosti/D.Nikolić

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>