Zdravlje

Ljubav

Mislili ste da je masnoća najveći negativac? Loše vesti: Nemasni proizvodi ipak goje

Obrano mleko i drugi mlečni proizvodi s manje masnoće zapravo nas više goje. Evo kako je masnoća postala najveći negativac u ishrani i zašto ćemo konzumirajući punomasne proizvode biti mršaviji i zdraviji.

Mislili ste da je masnoća najveći negativac? Loše vesti: Nemasni proizvodi ipak goje



Masnoća ima sjajan ukus, održava nas u životu i daje osećaj sitosti. Obrano mleko, jogurt s manje masnoće ili niskokalorične zamene za sir nemaju sposobnost da zadovolje apetit. Ukratko: ako ne jedete dovoljno masnoća, nećete se osećati sito, a ako ste stalno gladni, nastavićete da jedete i sve ćete se više gojiti.

Zvuči jednostavno, zar ne?

Prva greška leži u tome što nas pokušaji da jedemo manje dovode do toga da jedemo loše. Otkako su naučnici procenili kalorijske vrednosti komponenti hrane, znamo da ugljenohidrati i proteini pružaju oko četiri kalorije po gramu, dok masti daju oko devet kalorija. Tako je masnoća postala najveći negativac, jer bismo svi hteli puno hrane i malo kalorija.

Svaka osoba koja je stalno na dijeti brojaće kalorije, ali oni uspešni će se držati konzumiranja zdravih masti i koncentrisati se na kontrolu ugljenohidrata. Takav nam pristup omogućuje da jedemo pravu hranu - stvari za koje su naša tela evoluirala da bi ih konzumirala. Naša planeta je osigurala sve potrebne hranjive materije u prirodnoj hrani oko nas; ako izbegavate jaja zbog prerađenih žitarica za doručak ili odrezak zamenjujete sendvičem punim aditiva, te kalorije neće puno koristiti vašem zdravlju. Zato ne čudi studija sprovedena među 11.000 male dece koja je utvrdila da dvogodišnjaci koji piju punomasno mleko imaju manje verovatnoće da budu debeli ili gojazni s četiri godine, u odnosu na svoje vršnjake koji piju obrano mleko.

Zaključuje se da razlog leži u jednostavnoj činjenici da deca koja piju punomasno mleko duže osećaju sitost, pa jedu manje drugih namirnica, iz tog mleka dobijaju hranjive materije koje su im potrebne, pa ne traže drugu hranu da bi popunili nutritivnu prazninu.

Autor: B.B.
Izvor: dijeta.hr
Foto: paleoinaboxdiet.com

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

lifestyle

Povezane vesti:


>