Svet

Region

Organizatori Eurosonga 2013: Ispitujemo da li je bilo neregularnosti (Foto)

Povodom sve češćih i glasnijih optužbi medija i pojedinaca da je ovogodišnji Eurosong bio "čista nameštaljka", oglasili su se i organizatori saopštenjem, koje u celosti (prevedeno) prenosimo u nastavku teksta.

Organizatori Eurosonga 2013: Ispitujemo da li je bilo neregularnosti (Foto)



"Milioni gledalaca širom Evrope i takmičari, koji su u svoje nastupe uložili srce i dušu, zaslužuju fer i transparentan rezultat", rekao je Jon Ola Sand, izvršni supervizor takmičenja, kao odgovor na pisanja medija o navodnoj neregularnosti glasanja.

Na tajnom zadatku u Litvaniji
U subotu, nekoliko sati pre finala, tajni video pojavio se u litvanskim medijima, koji navodno pokazuje dve osobe kako prilaze sudijama i vrbuju ih da svoje glasove daju jednom određenom takmičaru.

Sand odgovara: "Ispitujemo ovaj slučaj, ali bih naglasio da namere aktera ovog snimka još uvek nisu jasno razjašnjene, niti je potvrđena veza između njih i azerbejdžanske delegacije, njihovih predstavnika i članova nacionalne televizije. Evropska radiodifuzna unija (EBU), zajedno sa kompanijom Digame, već gotovo deceniju radi na obradi telefonskih glasova. Digame platforma je osmišljena tako da sa profesionalnom pažnjom i naprednim sistemima za detekciju svih nepravilnosti nadgleda proces glasanja. Na osnovu pravilnika utvrđenog od strane EBU-a i Digame-a, svi glasovi koji su pristigli putem automatskih birača su poništeni i nisu obrađivani."

Azerbejdžan za Rusiju: 0 bodova

EBU je takođe uzela u razmatranje i navode međunarodnih medija o istrazi koju o njihovom nacionalnom žiriju i samom teleglasanju sporovodi predsednik Azerbejdžana. EBU ističe da sve zemlje učesnice imaju nezavisne stručne posmatrače i insistira na njihovoj nepristrasnosti. Kombinacija telefonskih glasova i glasova žirija, od kojih oba izvora imaju jednak uticaj na ishod, Rusiju je izopštila iz top deset pozicija. Dakle, Azerbejdžan Rusiji nije dodelio ni jedan poen, a taj rezultat je potvrdio beležnik sa lica mesta, partner Digame, kao i nezavisni posmatrači.

Sand komentariše: "Prva i najvažnija obaveza EBU-a, kao jednog od organizatora pesme Evrovizije, tiče se njihovih članova, tj. javnih radiodifuznih servisa u zemljama učesnicama. Verujemo da ja apolitični duh kamen temeljac ovog takmičenja, zaslužan za višedecenijski uspeh manifestacije. Učinićemo sve što je u našoj moći da taj nepristrasni duh zaštitimo".

Bilo kakvi oblici političkih pritisaka na stručni žiri, koji mogu dovesti do nerealnih rezultata, predstavljaju kršenje osnovnih pravila Pesme Evrovizije i biće blagovremeno sankcionisani.



Proaktivni pristup
"U evrovizijskom takmičenju učestvujem još od 1998. i svake godine, a posebno ove, pojavljuju se priče o neregularnosti glasanja. Odlučili smo da se čvrsto suprotstavimo ovim glasinama", komentariše Sand brojne medijske navode o nepravilnostima.

Kako bi dodatno pooštrili proceduru, neposredno pre početka prenosa nenajavljeno su poslati dodatni posmatrači, koji su u zadatak imali da provere da li se glasanje žirija sprovodi u skladu sa pravilnikom. Posmatrači su, takođe, sa emiterima obavili niz razgovora, kako bi blagovremeno ispitali sve eventualne nepravilnosti.

Kako bi obezbedili fer glasanje, sudije su morale da potpišu izjavu o svojoj apsolutnoj nezavisnosti, kao i da dostave podatke o svom profesionalnom minulom radu. Rad žirija je nadgledao nezavisni notar, koji je Evropskoj radiodifuznoj uniji potvrdio da je glasanje obavljeno u skladu sa pravilima.

U cilju pravičnosti i transparentnosti glasanja EBU svake godine iznova procenjuje pravilnik i zvaničnu proceduru i po potrebi je pooštrava.

Reagujemo momentalno
Nekoliko novinara se zapitalo kakva je procedura u slučaju da pravila o glasanju budu prekršena.

Dr Frank Diter Frajling, predsednik referentne grupe za Pesmu Evrovizije, koja je i glavni upravni organ manifestacije, u svoje ime i u ime EBU članova izjavljuje: "Biću kratak i jasan! Ukoliko pronađemo bilo kakav ubedljiv dokaz da su pravila takmičenja prekršena, pod time podrazumevam i automatsko glasanje, reagovaćemo momentalno i učiniti sve što je u našoj obavezi da zaštitimo kredibilnost ove ugledne manifestacije".

Na osnovu svih kriterijuma predviđenih u pravilniku, posmatrači i Evropska radiodifuzna unija potvrđuju validnost rezultata na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije.

Autor: B.B.
Izvor: Svet
Foto: Sander Hesterman/EBU

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>