Region

Svet

Poslušajte pesmu Grupe Matica: Žaoka bluz (Audio)

Grupa Matica je Hard Rock (Power Blues) sastav iz Kragujevca, koji je osnovan 2006. godine. Osnivači benda su Marko Marković - Čačak, Marko Barać - Pljevlja i Stevan Lazović - Kragujevac.

Poslušajte pesmu Grupe Matica: Žaoka bluz (Audio)



Bend je dugo svirao domaće i strane Hard Rock i Havy Metal obrade, da bi početkom 2009. trojica osnivača benda odlučili da naprave svoj autorski rad. Snimaju prvi singl "Žaoka Bluz" za koji je zaslužan Marko Marković, jer je od njegovog "Rifa" nastala celokupla pesma, odnosno singl instrumentalnog kataktera, koji je ostavio pečat rock bluz muzici na našoj sceni i šire. Aranžman je radio sa Markom Markovićem i Stevanom Lazovićem, uz pomoć diplomiranog muzikologa Marka Petkovića Petka.

Bend je ubrzo snimio i obradu stare makedonske pesme "Uči me majko, karaj me", koju su obrađivali brojni izvođači poput grupe Leb i Sol i Tošeta Proeskog, kao i rock verziju Bethovenovog dela "Za Elizu".



Grupa Matica je najavila izlazak novih pesama krajem proleća, s tim da se veoma lako može desiti da novi materijal izađe i na leto ove godine.

Tekstove ovih pesama kao i harmoniju pisao je Marko Barać, a zaduženi za aranžmane su Marko Marković i Stevan Lazović.

Poslušajte pesmu "Žaoka bluz".



Autor: B.B.
Foto: Svet Plus

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>