Region

Svet

Grand i Jutjub zajedno protiv piraterije

Unija diskografa Srbije kreće u odlučnu borbu protiv piraterije svih oblika na ovim prostorima. Žika Jakšić iz Grand produkcije, član UDS-a, ima već zvanične ugovore sa "Jutjub" kanalom, koji nalažu da se pirateriji u Srbiji stane na kraj.

Grand i Jutjub zajedno protiv piraterije



Uz podršku Uprave za borbu protiv visokotehnološkog kriminala i internet provajdera, najveći srpski diskografi, ali i zastupnici svetske muzičke industrije, radiće na tome da se zabrani ili obustavi servis mnogobrojnih internet sajtova i specijalizovanih portala koji bespravno nude muziku za "skidanje".

Istovremeno, na drugoj strani će se razvijati legitimizacija i polaganje prava na muzički sadržaj na "Jutjubu".

Zbog ekspanzije neovlašćenog iskorišćavanja prava, a na inicijativu samog "Jutjuba", Unija diskografa Srbije je donela odluku da izdavači sami potraže svoja prava na celokupnu produkciju na internetu uključujući i YouTube.

"Internet piraterija mora da se obuzda, jer će uništiti srpsku muziku. U svakom ugovoru vezanom za "Jutjub", pa čak i u delu polaganja prava na video, jasno je naglašeno da za polaganje prava vlasnik "Jutjub" kanala garantuje (pod pretnjom krivične odgovornosti) za položena prava koja je postavio u svoje ime", kaže Žika Jakšić iz "Grand" produkcije.

Sve izdavačke kuće su obezbedile partnerske "Jutjub" kanale za sve svoje izvođače, po modelu mreže VEVO kanala koju su napravili Universal Music, EMI, Warner i Sony Music, otkriva Rodoljub Stojanović, generalni direktor Unije diskografa i objašnjava kako će funkcionisati čitava stvar:

"Unija Diskografa je preko "KVZ Music"-a formirala jedinstvenu mrežu "Jutjub" kanala. Kanali će biti dodeljeni pevačima na administriranje, biće pod zajedničkom kontrolom izdavača i pevača i na ovaj način će i jedni i drugi imati mogućnost da ostvare zaradu."

Izdavači će se pojedinačno dogovarati sa svojim pevačima o načinu i modelu podele zarade ostvarene putem interneta.

U narednih nekoliko meseci biće blokirani svi spotovi, klipovi, audio i video snimci koji se nalaze na kanalima neautorizovanim od strane diskografa.

Autor:I.M.
Izvor: Blic
Foto: Internet

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>