Ostalo

Sme�no

U nedelju 9. februara stiže nam Kineska Nova godina

Kineski kalendar ima 12 redovnih meseci u godini, a svaka druga ili treća godina ima još jedan ubačeni mesec, koji može da "pada" posle bilo kojeg od redovnih.

U nedelju 9. februara stiže nam Kineska Nova godina



Svaki mesec počinje u ponoć onog dana kada je mesec mlad. Kineski kalendar se koristi u Kini, kao i u još nekim zemljama Dalekog istoka, ali se koristi samo za obeležavanje tradicionalnih praznika, kao što je na primer Kineska Nova godina.

Datum početka Prolećnog festivala, odnosno Kineska Nova godina se određuje posebnim računanjem, ali po lunarnom kalendaru, tako da svake godine pada različitog datuma i to u periodu od sredine januara do početka februara. Inače, upravo se kineski lunarni kalendar smatra najstarijim metodom beleženja vremena u civilizaciji, a datira čak iz perioda 2400. godine pre Hrista. Prema ovom kalendaru, godina se sastoji od 12 meseci, s tim što se svaki mesec sastoji od 39,5 dana. Svaki ciklus se sastoji od 12 godina, a svaka od njih se dovodi u vezu sa po jednim znakom kineskog zodijaka.

Ova godina je u znaku Zmije, a Kinezi dočekuju 4080. godinu. Prolećni festival počinje 09.februara 2013. Kako je nastupajuća godina u znaku crne Zmije, astrolozi predviđaju burne političke događaje, razne vrste nereda i sukoba na globalnom, ali i ličnom planu. Ima Zmija i dobrih strana, ali će ljudima tokom nastupajuće godine biti potrebno mnogo discipline i razuma, kako bi izvukli to dobro.

U nedelju će Kinezi širom svieta mahnuti "zbogom" godini Zmaja i ući u godinu Zmije (crne, vodene).

Legenda kaže da je u drevna vremena Buda okupio sve životinje na dan proslave kineske Nove godine. Došlo ih je dvanaest. Buda je nazvao godinu po svakoj od njih, a svaka godina nosi karakteristike godine u kojoj se određena životinja slavi. Tako su osobe rođene u znaku Zmije mudre, šarmantne, introvertne i velikodušne.

Na dan proslave Nove godine čiste se domovi od negativne energije prikupljene u prethodnoj godini, kreče se kuće u crvenu boju, jer ta nijansa donosi sreću i dekorišu stvarima od papira i kupletima koji sadrže dva velika postera na kojima se nalaze četiri kineska slova. Osam je srećan broj u kineskoj kulturi, pa je po jedan kuplet okačen na spoljašnjoj i unutrašnjoj strani vrata. Slova na njima odražavaju tradicionalne dobre želje u godini koja sledi.

Rođeni u godini Zmije (osobe rođene 2001, 1989, 1977, 1965, 1953, 1941, 1929, 1917 i 1905) smatraju se velikim misliocima i mudracima. Vode miran život, teže privatnosti i ne vole buku. Ali, zato vole najkvalitetnije stvari. Naporno rade i stoga im se savetuje opuštanje i redovno uzimanje odmora. Upoznavanje rođenih u znaku Zmije može biti teško, jer svoja osećanja drže za sebe, ali onda kada vas prihvate kao prijatelja, biće vrlo privrženi. Očekuju isto od vas.

Autor: S.P.
Foto: Internet

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>