Svet

Region

Evrosong: Turska odustala, Bosna ipak ide u Malme

Radio televizija Turske saopštila u petak da neće učestvovati na 58. muzičkom takmičenju Evrosong, koje će ove godine biti održano u švedskom gradu Malmeu.

Evrosong: Turska odustala, Bosna ipak ide u Malme



U obrazloženju odluke, koje prenosi Anadolija, navodi se da privilegovane zemlje Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Španija i Italija imaju isuviše povlašćen položaj u odnosu na druge učesnike tog tradicionalnog takmičenja.

Kako se ističe, to je posebno došlo do izražaja posle prošlogodišnje promene pravilnika po kojem je uticaj telefonskog glasanja umanjen na 50 odsto, a povećan uticaj žirija.

Na osnovu toga, stalne članice, pored toga što idu direktno idu u finale, imaju povlašćen položaj i u finalnoj večeri.

Na odluku o odustajanju Turske uticale su i ranije odluke nekih drugih zemalja, koje su odustale iz finansijskih razloga.

Generalni direktor Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS) i urednici TV i Muzičke produkcije ove TV saopštili su u petak da je ova kuća spremna i po kvalitetu, i finansijski, i organizaciono, da preuzme svu odgovornost na predstavljanju BiH u Malmeu, 2013.

Zvaničnu odluku Poslovodnog odbora Javnog radio- televizijskog servisa BiH, u kome se navodi da da BiH neće učestvovati na Evrosong 2013. godine, RTRS smatra je ocenila neprimerenom i, za građane Bosne i Hercegovine koji plaćaju RTV taksu za rad Javnih RTV servisa, potpunim promašajem.

RTRS u potpunosti stoji iza projekta grupe "Alexandria" iz Banjaluke, čija se pesma, sa radnim naslovom „Horizonti“, priprema upravo za Evrosong i u završnoj je fazi obrade, navodi se u saopštenju.

Ističe se da na ovoj pesmi već duže vreme rade zajedno sa članovima grupe Aleksandrija i muzički urednici RTRS, Maja Tatić i Jadranka Stojaković.

Generalni direktor RTRS i urednici TV i Muzičke produkcije RTRS saopštili su da je ova kuća spremna i po kvalitetu, i finansijski, i organizaciono, da preuzme svu odgovornost na predstavljanju BiH u Malmemu, 2013. godine, saopštio je RTRS.

"Na taj način ispunili bismo obaveze prema javnosti BiH imali bismo otvorenu mogućnost da promovišemo kvalitetnu muzičku scenu Banjaluke, Bosne i Hercegovine i ex Jugoslavije. Mi tražimo podršku javnosti, a od kolega u BHRT način na koji bi ovaj naš predlog mogao uspešno da se realizuje", navodi se u saopštenju.

Autor: S.P.
Izvor: FoNet

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>