Region

Svet

Region

Preminula Ksenija Jovanović

Ksenija Jovanović, istaknuta dramska umetnica, preminula je u Beogradu, prenosi Radio-televizija Srbije.

Preminula Ksenija Jovanović



Završila je Visoku filmsku školu Vjekoslava Afrića, a zatim postala član filmskog pozorišta pri "Avala filmu" koje su vodili Jovan Kulundžić i Aleksandar Ognjanović. Prvu rolu imala je 1949. u filmu "Barba Žvane", a dve godine kasnije dobila je angažman u BDP-u.

U Narodno pozorište prešla je 1961, i tamo ostala do danas, iako je 1989. otišla u penziju. Gostovala je u JDP-u, Zvezdara teatru, Ateljeu 212 i više projekata u Teatru poezije. Ostvarila je i 210 radijskih uloga.

Dobitnica je brojnih nagrada, među kojima je i Plaketa i Godišnja nagrada Narodnog pozorišta, "Raša Plaović" za ulogu u predstavi "Tri visoke žene", Orden Svetog Save drugog reda, godišnju nagradu JDP-, dve Sterijine nagrade, Dobričin prsten za životno delo i mnoge druge.

Ostvarila je veliki broj uloga u klasičnom i savremenom repretoaru, od kojih se mogu izdvojiti: Erzilija ("Odenuti nage"), Elizabeta ("Lov na veštice"), Kraljica Natalija ("Konak"), Barunica Kasteli ("Gospoda Glembajevi"), Konstanca ("Dugi život kralja"), Jokasta ("Edip"), Bernarda ("Dom Bernarde Albe"), Žena A ("Tri visoke žene"), Hekuba ( "Trojanke"), Piščeva majka ("Mamac"), Starija dama ("Sudija"), Majka bega Pintorovića ("Hasanaginica")...

Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Autor: B.B.
Izvor: RTS, Mondo

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>