Region

Svet

Sećanje na Milana Mladenovića

Danas se navršava punih 18 godina otkako je preminuo Milan Mladenović, kultni rok muzičar, gitarista, pevač, čije je stvaralaštvo sa grupom "Ekatarina Velika" obeležilo drugu polovinu osamdesetih godina u bivšoj Jugoslaviji.

Sećanje na Milana Mladenovića



Mladenović je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu, odakle se u šestoj godini sa porodicom preselio u Sarajevo, a 1970. godine u Beograd. Krajem sedamdesetih, sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem Gagijem osniva prvi bend "Limunovo drvo". Godinu dana kasnije, sa Dušanom Kojićem Kojom i bubnjarem Ivicom Vdovićem formira svoju prvu, danas kultnu grupu "Šarlo akrobata".

"Šarlo akrobata" nije opstao dugo i iz njega su nastala dva uticajna rok sastava - Mladenovićeva "Katarina Druga" i Kojićeva "Disciplina kičme". Tokom 1982. novom bendu su se priključili klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi, a 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar "Šarla akrobate" Ivica Vdović. Grupa 1984. menja ime u "Ekatarina Velika" i 1985. godine izdaje istoimeni album, koji dobija povoljne kritike i skreće pažnju na bend.

Milan je umro u 36. godini, 5. novembra 1994. godine.



Plato ispred Doma omladine u Beogradu od jula prošle godine nosi ime Milana Mladenovića, a pre nekoliko dana, krajem oktobra, Milan je dobio i ulicu u rodnom Zagrebu, u naselju Jakuševac.

Autor: B.B.
Izvor: Novosti
Foto: Internet, Beta

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>