Ostalo

Sme�no

Teodor najbolji mladi matematičar svih vremena (Foto+Video)

Maturant Matematičke gimnazije iz Beograda i budući student Oksforda Teodor fon Burg (19) osvojio je juče svoju četvrtu zlatnu medalju na međunarodnim takmičenjima, i tako postao najbolji mladi matematičar svih vremena.

Teodor najbolji mladi matematičar svih vremena (Foto+Video)



Kako saznajemo od njegove majke Magde, Teodorovu sreću zbog ovog velikog uspeha pomalo kvari strah da je razočarao svog mentora, profesora Vladimira Jankovića, jer je od mogućih 42 imao, kako kaže, “samo“ 38 bodova.



Teodor fon Burg je svoje četvrto zlato osvojio na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se održava u Argentini, a u 53 godine dugoj istoriji kroz ovu olimpijadu prošlo je oko 15.000 najboljih matematičara sveta, i samo su još tri osobe postigle ovakav uspeh.

Teodor je još kao mali osvojio bronzu i srebro i sa ukupno šest odličja obezbedio sebi status najboljeg matematičara svih vremena. Njegova majka Magda priča za „Blic“ kako je Teodor u prvom razgovoru posle pitao da li je njegov profesor Vladimir Janković razočaran što nije osvojio maksimalan broj poena, jer zbog upisa na Oksford nije mogao sve svoje vreme da posveti zadacima.

Svi mi imamo neku osobu do čijeg nam je mišljenja veoma stalo, u Teodorovom slučaju to je njegov mentor. Svi smo presrećni zbog njegovog uspeha, ali ga ne bismo nazvali srećom, jer je Teodor celog života ulagao u sebe i učio. Sreća je kada vas promaši klavir koji pada sa desetog sprata, ili dobitak na lutriji, ovaj uspeh je rezultat mukotrpnog rada - priča Magda fon Burg.
 
Iako je cela Srbija ponosna na Teodorov uspeh, njegovoj majci je žao što se razvijanjem njegovog talenta naš obrazovni sistem nije bavio u meri u kojoj je trebalo.

"Matematička gimnazija jedna je od najboljih škola u Srbiji i oni imaju svoj plan i program koji je namenjen talentovanoj deci, ali ne Teodorovog ranga, pa smo sve dodatne časove morali sami da organizujemo" - priča ona.
 
Teodor je na ovoj olimpijadi najmanje poena osvojio na zadatku čiji je autor Dušan Đukić, srpski matematičar kome je takođe profesor bio Vladimir Janković.



Izvor: Blic
Foto: Blic

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>