Region

Svet

Serbian Jazz Bre - Srbija iz Jazz ugla

"SERBIAN JAZZ, BRE!" je multimedijalni projekat umetničkog fotografa Ivana Grlića, nastao prvenstveno iz ideje da se prikaže i aktivno promoviše srpska kultura i umetnost, otelovljena u ličnostima kompozitora i interpretatora savremene srpske džez scene, rezultirajući nastankom jedinstvene antologije ovovremenog džeza u Srbiji.

Serbian Jazz Bre - Srbija iz Jazz ugla



Intenzivno radeći na poboljšanju i transformisanju aktuelne stvarnosti, višegodišnjim angažovanjem na projektu “Serbian, bre!“, Grlić je ovom sintetizovanom  studijom porteta, svetlosti i muzike, njenom obimnošću i ozbiljnošću, dinamičnim i višeslojnim sadržajem, kreirao stvarnu istorijsku tačku u kontekstu predstavljačkog, i razvoju vizuelnih umetnosti, uopšte.

Serbian Jazz

"SERBIAN JAZZ, BRE!"  se sastoji od:
- izložbe sastavljene od impozantnog niza portreta - preko 200 fotografija na kojima je prikazano više od 90 najznačajnijih ličnosti srpskog džeza među kojima su: St¼åpkî Gut, Brànislàv Làlà Kîvàčåv, Ìićà Ìàrkîvić, Ìišà Krstić, Nàdà Pàvlîvić, Bîris Kîvàč, Là¼kî Fåliks, Bîbi Gutåšà, Ìirkî Šîuc, Båti Đîrđåvić, Làlå Òîšić, Vlàdà Ìàričić, Gîràn Pîtić, Ivàn Švàgår, Bubišà Simić, £îvàn Ìàl¼îkîvić, Nånàd Påtrîvić, Ìišà Blàm itd;
 
- džez koncerta - jednistvene revije srpskih džezera okupljenih na jednom mestu; preko 50 izvođača, 7 pevačica, 15 kompletnih džez orkestara i brojnim gostima;
 
- promocije ekskluzivne dvojezične foto-monografije u izdanju „Službenog glasnika“ -  u pitanju je autentična džez antologija koja je obuhvatila 7 generacija umetnika, sa fotografijama kako doajena, tako i aktuelnih mladih muzičara, time ostavivši svojevrstan vizuelni pečat u vremenu i ovekovečivši jednu stvaralačku džez epohu u Srbiji. Autori uvodnih tekstova su džez kritičari i hroničari, Svetolik Jakovljević i Vojislav Pantić.
 
Posmatran u širem kulturnom kontekstu, značaj ovog projekta jeste višestruk; ne samo u vezi sa izložbenim karakterom, već zbog njegove edukativne uloge koja je od primarne važnosti za najširu publiku i javnost, domaću i stranu, sa ciljem da se skrene pažnja, prenese znanje i proširi ukupna svest o vrednostima i visokom mestu koje Srpski džez zauzima, kako u domaćim tako i u okvirima svetske džez muzike.
 
Nakon beogradske premijere, projekat započinje turneju po džez festvalima Srbije, već  sa  subotičkim džez festivalom, Jazzik 27. Aprila. Slede festivali u Zrenjaninu, Kraljevu, Nišu, Valjevu itd. kao i  gostovanja u inostranstvu.
 
Autor: Ivan Grlić, umetnički fotograf
Nosilac i koordinator projekta: Ivan Grlić i udruženje „Srpska duša “ Beograd
Vizuelni identitet: Daniel Mihajlović dipl. grafički dizajner i Ivan Grlić
Mesta dešavanja: Beograd , Novi Sad, Niš, Valjevo, Pančevo, Zrenjanin, Inđija, Kraljevo, Subotica.

Vreme dešavanja: april- novembar 2012. godine

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>