Region

Svet

Zoran Dašić, Daša Legende u Vip Špajzu radija Svet Plus

U još jednoj emisiji VIP Špajz na radiju Svet Plus ugostili smo Zorana Dašića Dašu, osnivača grupe Legende. U opuštenoj atmosferi našeg studija razgovarali smo sa Dašom o nastanku i radu najpopularnije i najdugotrajnije grupe na Balkanu.

Zoran Dašić, Daša Legende u Vip Špajzu radija Svet Plus



Daša, kao frontmen grupe, često analizira sve aspekte kako muzike tako i tržišta, kako bi muzika koju pravi za Legende bila što bliža narodu.

"Jednom sam rekao u šali, a zatim prihvatio kao ozbiljnu priču da mi ne pravimo hitove, mi pravimo evergrin. Možda zvuči prenaglašeno zato što ja pravim svu muziku za Legende, ali ako krenemo hronološki celu tu priču i uradimo analizu toga šta je to hit. Hit je pesma koja za sedam do deset dana bude opšte prihvaćena, čuješ je na svakom ćošku, svi je vrte i posle jedne sezone svi je zaborave jer dolaze novi takozvani instant hitovi. Legende od samog starta, meni je jako žao jer sam autor, ali nisam imao ni jedan hit, klasični hit, ali sam izuzetno precizan kada je evergrin u pitanju", kaže Daša i nastavlja.

"Malo su pomerene te vrednosti. Kada smo pravili hiljaditi koncert, jedan poznanik mi je rekao 'Ma šta je to hiljaditi koncert, mi radimo svako veče koncerte po splavovima i klubovima, više ni ne brojimo', a tu postoji razlika, razlika između kafane i Centra Sava je velika, a to neko ceni a neko ne."

Daša smatra da članovi grupe nisu atraktivni domaćim medijima jer nisu, niti pripadaju tom miljeu. Kaže da su zvezde oni koji se prepucavaju preko novina, a da tu muzike nigde nema, za razliku od njih Legende stvaraju muziku.

Do danas grupa “Legende” je održala preko hiljadu i četristo koncerata u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Poljskoj, Kipru, Švedskoj, Sloveniji, Švajcarskoj, Austriji, Kanadi, Nemačkoj, Australiji, SAD-u, Rusiji i Francuskoj.
Jubilarni - hiljaditi koncert obeležen je 05.februara 2005.godine a proslava dvadesetog rođendana grupe “Legende” obeležena je februara 2008.godine, u velikoj dvorani Sava Centra.

Grupa “Legende” osnovana je u Beogradu 1988.godine, kada i objavljuje svoj prvi album. Prva koncertna sezona grupe počela je na Bogojavljanje 19. januara 1995.godine, koncertom u beogradskom Sava Centru i do sada je održano 49. koncerata, a sedmog aprila u istoj dvorani biće održan i jubilarni 50. koncert. Pozvani ste svi na ovaj muzički hepening.

Ukoliko ste propustili ovu emisiju VIP Špajz-a, delove iste uskoro možete poslušati u audio sekciji našeg portala, ali ne propustite da narednog ponedeljka od 20h budete uz vaš radio Svet Plus.

Autor: Sokol Vuk®

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>