Region

Svet

Region

Sahranjen glumac Petar Kralj (Foto)

Velikan srpskog glumišta Petar Kralj sahranjen je danas u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu u prisustvu velikog broja poštovalaca njegovog rada.

Sahranjen glumac Petar Kralj (Foto)



Sala Ateljea 212 bila je prepuna poštovalaca i kolege čuvenog glumca. Komemoracija u prisustvu članova porodice je počela setnom melodijom u izvođenju Bore Dugića, a upravnik Kokan Mladenović je rekao da je na adresu pozorišta stiglo na stotine telegrama.



Između ostalih govorili su i Vida Ognjenović, Svetlana Ceca Bojković, Gorica Popović, Milena Pavlović, Aleksandar Stojković, Konstantin Kostjukov, Jovan Ćirilović, Ljuba Milunović. Svi su na svoj način posvedočili koliko je veliki glumac ali i veliki čovek, izuzetak čak, Petar Kralj bio. Duško Kovačević je apostrofirao i to koliko je Peri značila uloga Džordža Žandara u komadu “Sveti Georgije ubiva aždahu”, i to posebno replika: “Lako mi je biti dobar kad mi ništa drugo ne preostaje”.

 Nije bilo većeg glumca sa većim osećanjem skromnosti, rekao je Duško Kovačević na komemoraciji Petru Kralju, proslavljenom dramskom umetniku, koji je preminuo prošlog četvrtka, u 71. godini posle teške bolesti u Beogradu.
 
Akademik Ljubomir Simović podsetio je da je Kralj bio izvanredan interpretator stihova, a da je i sam umeo dobro da piše.

"Kraljevski nas je počastio ulogama, ostvario impresivno delo i opravdao svoje prezime. Zadivio nas je i bio uverljiv kao danski kraljević Hamlet, i kao seljak Tola Manojlović, ubedljiv i kad ćuti, nadahnut kad recituje 'Međ javom i međ snom" - rekao Simović.

Za Vidu Ognjenović, Kralj je bio superlativ za svaku izuzetnu glumačku i ljudsku osobinu.

"Bio je plemenit, duboko osećajan, dečački ranjiv. Doneo je na scenu nadmoćni dar i volju. Njegova gluma nas je istinski pogađala. Kralj - nikad nespreman za osmeh i razumevanje, nikad spreman za hvalisanje" - rekla je ona.
 
Komemoracija je završena sviranjem muzičara iz predstave "Živeo život Tola Manojlović" a u prepunoj sali su između ostalih bili: Predrag Marković, ministar kulture, Milena Dravić, Dragan Nikolić, Miša Janketić, Nenad Jezdić, Rada Đuričin i mnogi drugi.



Nakon komemoracije na Novom groblju glumac je sahranjen nešto posle 14. časova, a na poslednji počinak su ga pored članova porodice ispratile mnoge kolege, prijatelji i saradnici.

Izvor: Blic

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>