Region

Svet

Večeras počinje džez festival Nišvil (Video)

Ovogodišnji internacionalni džez festival Nišvil zvanično počinje večeras u niškoj Tvrđavi, a do nedelje 14. avgusta nastupiće oko 400 muzičara - 40 bendova, iz dvadesetak zemalja.

Večeras počinje džez festival Nišvil (Video)



Nišvil je sinoć najavljen koncertom posvećenom pevaču romske muzike Šabanu Bajramoviću u amfiteatru na nišavskom keju, gde se i nalazi spomenik posvećen tom pevaču.

Pred nekoliko hiljada ljudi nastupili su bugarski diksi bend, trio Darka Rundeka i Šaban Bajramović tribjut bend.

Bugarski džezeri su na kraju nastupa zajedno sa članovima Šaban Bajramović tribjut benda izveli i pevačevu numeru "Đelem, Đelem".

Prisutne je pozdravio ministar kulture Srbije Predrag Marković, koji je kazao da je izabrao da dođe na Nišvil dan pre zvaničnog otvaranja jer poštuje muziku Bajramovića.

Zvezde ovogodišnjeg Nišvila, koji traje do nedelje 14. avgusta, jesu Stenli Džordan, poznat po neobičnoj tehnici sviranja na vratu gitare, Slaj i Robi, trubač Tom Harel, saksofonistkinja Kendi Dalfer, koja je samostalno već nastupala u Nišu, a ove godine će je  pratiti njen otac i njegov bend iz Holandije.

Među zvezdama su i Mango Džeri bluz bend, jedna od najtiražnijih grupa britanskog pop-rok-bluza koji su svetsku slavu stekli već prvim singlom "In The Summertime".

Večeras će u niškoj Tvrđavi između ostalih nastupiti srpski Žar Bend, američko bugarski Čiko Frimen i Milčo Leviev bend i The Jive Aces iz Britanije.



Izvor: Beta

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>