Region

Svet

Zoran Kalezić dobija američko državljanstvo

Zoran Kalezić, naš poznati pevač koji živi i radi u Čikagu, 21. avgusta će polagati za američko državljanstvo, koje je dobio kao zaslužni umetnik. Uzelo mu je 10 godina rada, truda, odricanja i često teške borbe sa novim životom, okolnostima i svetom, da bi na kraju na svoju radost i zadovoljstvo zaokružio specifičnu emigrantsku priču.

Zoran Kalezić dobija američko državljanstvo



Meni taj događaj znači potvrdu mojih razmišljanja da sam svojom muzikom uspeo da realizujem i dobijem i to svedočanstvo. Nekako se krug tako zatvorio, jer ja sam u svojoj ranoj mladosti upravo pevao muziku sa ovih prostora. A, evo, moj put i moj život su me doveli da ovde kao američki umetnik budem upisan u knjige državljana. Nije bilo lako proći te administrativne obaveze, imao sam koncert pred ovdašnjom komisijom, od koje sam dobio verifikaciju, taj moj proces trajao je 10 godina. Ali, ne žalim se ja. Svakom je emigrantu život na svoj način težak, svako nosi neku svoju muku i breme, svako nastoji da sebi obezbedi udobniji život - kaže Zoran Kalezić.

Nedavno je boravio u Njujorku, na grobu svog dede Lazara Kalezića, koji je umro 1967. godine. Na njega je veoma ponosan, pa su i te posete groblju uvek emotivne i veoma važne. U Njujorku je bio i gost u Konzulatu Crne Gore, na poziv konzula i Zoranovog prijatelja Branka Milića, a posetio je i svoje kumove, vlasnike restorana Garden. Bilo je i pesme, ali više za dušu.

- Na žalost, naša muzička scena u Americi sada je gotovo pusta, nema nastupa, nema koncerata, teško je naći angažman i u kafani. Kriza je pogodila, čini se, naše ljude posebno, a oni, da bi došli u restoran ili na koncert, moraju biti srećni i zadovoljni, što se sve ređe dešava. Ljudi gube kuće, stanove, poslove, ušteđevinu, i to su objektivni razlozi zbog kojih nema nastupa. Ja imam novi materijal koji ću objaviti u PGP-u, koji je moja matična kuća, a moje mi dostojanstvo ne dopušta da se pojavljujem u nekim drugim, kvaziizdavačkim i produkcijskim kućama. PGP će, kako kaže Kalezić, objaviti i njegova tri CD-a: prvi sa starom izvornom muzikom, drugi sa pop melodijama i treći sa narodnim pesmama.

"Biće tu i ona singlica iz 1970. godine, na kojoj je moja pesma "Moj život je tužna priča", za koju ni danas ne mogu da dokučim odakle mi toliko sete, tuge i u tekstu i u muzici na samom početku karijere. Iskreno, meni je najdraža pop muzika koju sam izvodio, to sam nekako ja u suštini, u toj sferi sam nekako najkompletniji. To novo izdanje imaće naziv "Za sve što smo bili, a što nismo sada". Tekst te pesme je nekako kruna mojih razmišljanja o životu, napisao sam pesmu o pesmi i pesmu o životu. Na retrospektivnom izdanju biće i izbor trajnih snimaka mojih izvornih pesama snimljenih za Radio Beograd, što će celom izdanju dati posebnu vrednost."

I nije ljut ni na PGP, niti na one ljude zbog kojih je i napustio zemlju. Ostavio je iza sebe, pre odlaska u Ameriku, pesmu koja je odmah po izdanju postala hit, "Kotrlja se život", valjda i kao potvrdu da će se i on u tom kotrljanju snaći, dočekati na noge i ponovo vratiti tamo gde je jednom sve i započeo.

Izvor: Vestionline

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>