Region

Svet

Region

Emir Kusturica: Na Vidovdan počinje izgradnja Kamengrada

Naš poznati reditelj Emir Kusturica, najavio je da će ove godine na Vidovdan početi sa izgradnjom Kamengrada u Višegradu koji će biti posvećen našem nobelovcu Ivi Andriću.

Emir Kusturica: Na Vidovdan počinje izgradnja Kamengrada



Kusturica je naglasio da će Kamengrad biti oličenje duha Andrićeve literature i osmišljen je na osnovu njegovog dela “Na Drini ćuprija”, gde su različite epohe i periodi ostavljali tragove, koji su srušeni. Kusturica je naglasio da Andrić mora da dobije najveći spomenik, jer je najveći umetnik južnoslovenskih naroda svih vremena i nema mu premca.

"Meni je izuzetno drago što pravimo grad koji će vratiti dignitet Višegradu" – rekao je Kusturica i istakao da će “duh Republike Srpske biti projektovan kroz način na koji je ovaj grad postavljen”.

Kusturica je poručio da će Kamengrad “pacifikovati sva ratna iskustva” i predstavljati spomenik multikulturnom životu. On je napomenuo da će početak izgradnje biti označen performansom u kojem će učestvovati Simfonijski orkestar RTS koji će izvesti delo “Karmina burana”, a bageri, buldožeri i kamioni će označiti početak radova.

Izvor: Mondo

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>