Region

Svet

Region

Ko to tamo peva: Da li znate zbog čega je ovaj kultni film poseban?

Film "Ko to tamo peva" je jedan od najpoznatijih domaćih filmova koji je stekao kultni status u jugoslovenskoj kinematografiji.

Ko to tamo peva: Da li znate zbog čega je ovaj kultni film poseban? Foto: YouTube printscreen/ OldClassicGamerOno što čini ovaj film posebnim jeste činjenica da je snimljen za neverovatno kratko vreme od samo 16 dana.

Reditelj Slobodan Šijan je uspeo da okupi sjajnu glumačku ekipu predvođenu Pavlom Vujisićem, Danilom Bata Stojkovićem, Draganom Nikolićem i drugima, te je kroz jednostavnu priču o putovanju autobusa kroz ruralnu Jugoslaviju stvorio nezaboravne likove i situacije.

Film je pun humora, ironije i satiričnih elemenata koji su na svoj način osvetlili društvene i političke prilike tog vremena.

Premijera filma je bila 1980. godine, a njegov uspeh je bio instantan. Publika je bila očarana autentičnošću likova i dijaloga, kao i melodijama koje je komponovao Zoran Simjanović, a koje su postale neizostavan deo jugoslovenske pop-kulture.

"Ko to tamo peva" je osvojio brojne nagrade i priznanja, uključujući i Zlatnu arenu za najbolji film na Pulskom filmskom festivalu. Danas se ovaj film često navodi kao jedno od remek-dela jugoslovenske kinematografije, simbol jednog vremena i jednostavno ostvarenje koje je ostavilo dubok trag u srcima mnogih generacija gledalaca.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus


>