Ostalo

Sme�no

Šta deca nasleđuju od oca? Tri ključne karakteristike koje možda niste znali!

Da li ste znali da visina, pol deteta i rizik od mentalnih problema mogu biti nasleđeni isključivo od oca? Otkrijte kako očev genetički uticaj oblikuje ključne aspekte razvoja vaše dece.

Šta deca nasleđuju od oca? Tri ključne karakteristike koje možda niste znali! Foto: Freepik



Otkrijte koje genetske karakteristike deca nasleđuju samo od oca. Sa visinom, polom deteta i predispozicijom za mentalne bolesti, očev genetski doprinos igra ključnu ulogu u formiranju njihove budućnosti. Pročitajte više o tome u našem detaljnom članku.


Deca mogu naslediti nekoliko važnih karakteristika isključivo od svog oca, tvrde genetičari. Iako je prethodno istraživanje isticalo da se inteligencija najviše nasleđuje od majke, postoji nekoliko ključnih osobina koje dolaze od oca.

Prva karakteristika je visina. Iako je fizički izgled deteta često miks majčinih i očevih gena, postoji preko 700 genetskih varijacija koje utiču na visinu deteta, pri čemu su očevi često presudni za ovu osobinu.

Druga karakteristika je pol deteta. Genetičarka Dana Breset naglašava da je biološki pol deteta određen isključivo očevim genetikom. Dakle, ako je dete dečak ili devojčica, to je samo zbog očevih gena.




nasleđivanje od oca
Foto: Freepik


Treća karakteristika koju deca mogu naslediti od oca su problemi sa mentalnim zdravljem. Istraživanja pokazuju da očevi mogu preneti mutirane gene koji su povezani sa mentalnim bolestima poput hiperaktivnosti, šizofrenije ili bipolarnog poremećaja. Takođe, deca očeva starijih od 45 godina imaju veću verovatnoću za probleme u učenju, depresiju ili anksioznost.

Ove tri karakteristike jasno pokazuju koliko je uloga očevog genetskog nasleđa značajna u određivanju različitih osobina njihove dece.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>