Ostalo

Sme�no

Pravo bogatstvo za biljke koje ne košta ni dinara: Najbolje domaće prihrane za bujan rast!

Otkrivamo vam najbolje domaće prihrane koje možete napraviti od ostataka hrane i pića. Vaše biljke će cvetati kao nikada pre, bez ikakvih troškova.

Pravo bogatstvo za biljke koje ne košta ni dinara: Najbolje domaće prihrane za bujan rast! Foto: FreepikNaučite kako da iskoristite ostatke hrane i pića za pripremu prirodnih đubriva koja će vaše biljke učiniti bujnim i zdravim. Jednostavni saveti za domaću prihranu koja ne košta ni dinara.


Da bi vaše biljke postale prave lepotice, neophodna im je pravilna nega. To podrazumeva odgovarajuće mesto, redovno zalivanje, zaštitu od štetočina i prihranjivanje.

Zemlja, bilo u saksiji ili vrtu, s vremenom se iscrpljuje i potrebni su joj hranljivi elementi za rast i razvoj biljaka. Bez redovne prihrane, biljke će polako propadati. Đubrenje zemljišta je ključan korak, a umesto kupovine veštačkih đubriva, možete iskoristiti domaće metode.

Domaća ekspres prihrana
Ostaci hrane i pića koje često bacamo mogu biti izuzetno korisni za vaše biljke. Jednostavno ih stavite u zemlju i vaše biljke će dobiti sve što im je potrebno, bez dodatnih troškova.

Voda od kuvanog povrća
Ne bacajte vodu u kojoj ste kuvali povrće, jer je bogata korisnim materijama. Ohladite je i koristite za zalivanje biljaka – zemlja će biti obogaćena mineralima koji podstiču rast i razvoj.

Pivo
Pivo, zbog obilja šećera, vitamina B i fermentisanih materija, izvanredna je prihrana za biljke, posebno za muškatle. Ostatke piva pomešajte sa vodom za zalivanje i time jednom nedeljno zalivajte biljke. Takođe, pekarski kvasac može biti koristan – pomešajte četvrtinu pakovanja sa 5 litara vode i dobićete moćno đubrivo za biljke.

Ljuske kikirikija
Pre nego što ih zakopate u zemlju, držite ljuske kikirikija nekoliko dana u vodi da omekšaju. One se sporo razgrađuju, ali su bogate hranljivim materijama i poboljšavaju rastresitost zemlje.


Možda vas interesuje:
Soda bikarbona umesto pesticida! Cveće buja, puževi beže, čisti se zemlja!Ljuske kikirikija kao prirodno đubrivo
Foto: FreepikKora citrusa
Kore narandže, limuna, grejpa, mandarine i limete bogate su vitaminima i mineralima. Potopite kore u hladnu vodu na 24 sata da izgube kiselost, isecite ih na komade i pospite oko biljaka.

Kora šargarepe
Ako ljuštite šargarepu, znajte da je njena kora najbogatija hranljivim materijama. Isecite je na krupno i rasporedite oko biljaka. Kora šargarepe obogaćuje zemlju vlaknima i mineralima korisnim za biljke.

Ljuska crnog luka
Ljuska crnog luka sadrži kalijum, natrijum, fosfor, kalcijum, magnezijum i cink. Potopite ljuske u vodi na 24 sata i koristite za đubrenje biljaka.

Voda iz akvarijuma
Voda iz akvarijuma sadrži korisne materije, alge i mikroorganizme koje prijaju biljkama. Koristite je za zalivanje sobnog bilja ili cvetnih leja.

Čaj
Listići crnog, zelenog ili belog čaja su bogati mineralima. Nemojte bacati ostatke čaja ili filter kesice – otvorite ih i pospite sadržaj oko biljaka, a ostatke napitka koristite za zalivanje.


Ostatci čaja kao prirodno đubrivo
Foto Freepik


Kora banane
Kora banane bogata je kalijumom koji pospešuje cvetanje. Isecite je na sitne komade i pomešajte sa zemljom.

Talog kafe
Soc kafe je bogat kalijumom, fosforom, bakrom i magnezijumom, i podstiče bujanje listova. Posebno je koristan za acidofilne biljke poput ruža, kamelija i hortenzija, jer povećava kiselost terena.

Možda vas interesuje:
Baštovanstvo: Pepelnica, truljenje i gljivice rešavaju se jodom!
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>