Zdravlje

Ljubav

Tajne dugovečnosti Italijana: Šta možemo naučiti od Sardinijaca?

Otkrijte ključne navike koje omogućavaju Sardinijcima da žive preko 100 godina. Njihova ishrana bazirana na lokalnim namirnicama, uzgajanje hrane, umerena ishrana i aktivni životni stil ključni su faktori dugovečnosti.

Tajne dugovečnosti Italijana: Šta možemo naučiti od Sardinijaca? Foto: FreepikSaznajte zašto Sardinijci žive tako dugo i kako njihov način života može poboljšati vaše zdravlje. Iskoristite lekcije o ishrani, uzgoju hrane, umerenosti i aktivnom stilu života kako biste unapredili kvalitet vašeg života u svakoj životnoj fazi.

Italijani žive preko 100 godina zahvaljujući četiri ključna razloga. Na ostrvu Sardiniji, jednoj od svetskih "plavih zona" poznatih po dugovečnosti stanovništva, otkrivaju se tajne njihove dugovečnosti.

Prvo, ishrana je bazirana na lokalno uzgajanim namirnicama. Sardinijci konzumiraju povrće poput zelenog lisnatog povrća, salata i supa od pasulja. Takođe, koriste proizvode od kozjeg i ovčijeg mleka, poznate po antiinflamatornim svojstvima. Crno vino, bogato polifenolima, takođe je deo njihove ishrane, pružajući zaštitu od bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja. Kao važan deo ishrane, tu je i specifičan somun od punog zrna, koji je osnova za italijanske testenine. Svakodnevno pijenje čaja od čička dodatno čisti jetru i podržava zdravlje.

Drugo, Sardinci sami uzgajaju svoju hranu, uključujući divlje biljke, bobičasto voće i pečurke, kao i redovno gajenje salate, paradajza, bosiljka, peršuna i tikvica u svojim baštama.


Možda vas interesuje:
Psihijatar objašnjava razliku između anksioznosti i depresije!
Foto: FreepikTreće, ključ dugovečnosti je umerena ishrana. Sardinci preferiraju manje obroke i uživaju u kuvanju kod kuće, pripremajući sveže namirnice poput luka, paradajza i paprike za tradicionalne italijanske specijalitete. Savetuje se postepeno usvajanje navike kuvanja kod kuće, čak i ako imate puno radno vreme.

Četvrto, aktivni način života je neizostavan deo njihove svakodnevice. Sardinci su aktivni tokom čitavog dana, baveći se različitim poslovima oko kuće poput čuvanja stoke, gajenja bašte, kuvanja i čišćenja. Preporučuje se da se iako ne bavite istim aktivnostima, zadržite aktivni stil života, uključujući redovne pauze za fizičku aktivnost.

Prateći ove principe dugovečnosti, možete unaprediti svoje zdravlje i produžiti kvalitet života i u starosti.

Možda vas interesuje:
Ljubavne prognoze za leto 2024: Kako će 6 horoskopskih znakova doživeti emotivne izazove?

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>