Svet

Region

Celine Dion otkriva: Pila sam ogromne količine leka za smirenje, moglo je biti fatalno!

Nakon 17 godina borbe sa nedijagnostikovanim simptomima sindroma ukočenih osoba, Celine Dion se osvrće na svoju borbu i zahvalna je na svemu.

Celine Dion otkriva: Pila sam ogromne količine leka za smirenje, moglo je biti fatalno! Foto: YouTube printscreen/Prime VideoU intervjuu za magazin "People", muzička superzvezda, 56, govori o progresivnim simptomima koji su počeli da se manifestuju sredinom 2000-ih, uključujući grčeve mišića, otežano disanje (a samim tim i pevanje) i, najteže, „krizne“ epizode tokom kojih je celo telo bilo ukočeno, izazivajući zastraržujuće bolove.

Prvi put kada je osetila grč pre skoro 20 godina, bila je u Nemačkoj na turneji. 

"Doručkovala sam i odjednom sam počela da osećam grč. Moja vokalna vežba je pogoršala situaciju", priseća se Celin Dion, koja opisuje svoju detaljnu borbu protiv SPS-a u emotivnom novom dokumentarcu „I am: Celine Dion“.

Isprobavala sve, od parnih tuševa do lekova bez recepta, i zakazivala sastanke sa lekarima za uši, nos i grlo, kao i sa oftalmolozima, ali ništa nije pomoglo.

Kako su se njeni simptomi intenzivirali, lekar je pevačici, poznatoj po svojoj vokalnoj preciznosti i jedinstvenom prisustvu na sceni – savetovano je da uzima lekove na recept, uključujući i one za opuštanje mišića poput Valiuma.

„Počeli smo sa dva miligrama da vidimo da li će pomoći, a zatim 2,5, pa 3, i 15 i 50“, kaže Dion, napominjući da je lek brzo gubio efikasnost, pa je u jednom trenutku uzimala 90 miligrama Valiuma da bi izdržala kroz nastup.

„Moglo je biti fatalno. Nisam dovodila u pitanje dozu jer ne poznajem medicinu. Mislila sam da će biti u redu. Delovalo je nekoliko dana, nekoliko nedelja, a onda više nije radilo," kaže ona. 

„Nisam razumela da sam mogla otići u krevet i prestati disati. Ali učite – učite kroz svoje greške.“

Danas, Dion kaže da je „veoma, veoma srećna i zahvalna“ što može da podeli svoja iskustva sa drugima.

„Veoma je važno da ljudi znaju... oni koji me dovoljno poznaju, znaju da nisam uzimala lekove samo da bih se drogirala, samo da bih bila 'high' ili 'stoned'“, naglašava ona.

 „Bila sam profesionalna koliko god je to moguće tokom celog svog života, disciplinovana, vredna osoba koja radi sve što treba da bi moj glas bio u vrhunskoj formi.“

Nakon dijagnoze SPS-a u avgustu 2022., Dion je započela plan kombinovanog lečenja koji uključuje lekove, imunološku terapiju, vokalnu terapiju i intenzivnu fizičku rehabilitaciju pet dana u nedelji.

„Dobra stvar je što volim da radim sve ove stvari“, kaže Celin Dion kroz osmeh.

Kako je Roger Federe rasplakao Novaka Djokovića, pročitajte OVDE
 

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus


>