Ostalo

Sme�no

Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja: Istorija, verovanja i običaji

Saznajte sve o trećem obretenju glave Svetog Jovana Krstitelja, njegovoj istoriji, narodnim verovanjima i običajima povezanih sa ovim značajnim datumom.

Treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja: Istorija, verovanja i običaji Foto: Printscreen Youtube/Mimine priče
Otkrijte priču o trećem obretenju glave Svetog Jovana Krstitelja i saznajte više o narodnim običajima i verovanjima koja prate ovaj važan događaj. Ne propustite priliku da saznate više o branju lekovitog bilja na ovaj sveti dan.

Pre mnogo godina, časna glava Svetog Jovana Krstitelja bila je sakrivena na svetom mestu. Po ukazanju jednom svešteniku, otkrivena je u srebrnom kivotiću.

U VIII veku, za vreme ikonoborne jeresi, glava Svetog Jovana Krstitelja preneta je u Komane, u Kapadokiji, gde je prognan Sveti Jovan Zlatoust. Kada je ikonoborstvo poraženo, u vreme cara Mihaila i patrijarha Ignjatija, 850. godine, glava Svetog Jovana je preneta u Carigrad i položena u pridvornoj carskoj crkvi.

Prepodobni Teodor Studit je izrekao pohvalu u čast ovog trećeg obretenja glave Svetog Jovana Krstitelja. Pretpostavlja se da je sveta glava Preteče i Krstitelja Gospodnjeg bila i u njegovom, Studitskom manastiru.

 

Prvo, drugo i treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja


Jovan Krstitelj je posečen po želji i nagovoru zlobne Irodijade, žene Irodove. Nakon njegove smrti, Irodijada je naredila da se glava ne sahranjuje zajedno sa telom, bojeći se da strašni prorok nekako ne vaskrsne.

Njena dvorkinja, Jovana, žena Huze, dvorjanina Irodova, nije mogla podneti da glava Božjeg čoveka ostane na nečasnom mestu. Iskopala je glavu, odnela je u Jerusalim i sahranila na Gori Jeleonskoj.

Kada je car Irod saznao za Isusova velika čudesa, uplašio se i rekao: "To je Jovan koga sam ja posekao, on je ustao iz mrtvih."Sveti Jovan krstitelj- verovanje - običaji
Foto: Printscreen Youtube/Mimine priče
 

Narodna verovanja i običaji


U Srbiji se veruje da na ovaj dan sunce kreće nazad sa severa prema jugu, tri puta stane i zaigra. Takođe se veruje da se nebo u ponoć tri puta otvara, omogućavajući mrtvim dušama lakši ulazak u raj. Onaj ko ostane budan do ponoći, pogleda u nebo i poželi tri želje, one će mu biti ispunjene.

Prema narodnim običajima, danas ne bi trebalo raditi teže poslove, a posebno se veruje da ne treba dirati noževe niti druge oštre predmete kako se ne bi povredile rane nevino stradalog svetitelja.

Iako se ne rade teži poslovi, veruje se da je danas dobar dan za branje lekovitih bilja. Ovo je pravo vreme da se uputite u šume i naberete što više trava, kao što su kantarion, metvica, konjski čibur i lincura, kako vaš dom ne bi ostao bez njih.

Možda vas interesuje:
Najstarija narodna verovanja koja Srbi strogo poštuju!


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>