Region

Svet

Dvor: Maja i Miloš na saslušanju

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je istražni postupak protiv Maje Nikolić i Miloša Bojanića zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti, zbog antisemitskih izjava datih u rijaliti programu "Dvor". Na zahtev tužilaštva, istražni sudija Višeg suda saslušaće dvoje osumnjičenih, kao i svedoke, učesnike ovog rijalitija, koji su bili prisutni kad su sporne izjave date.

Dvor: Maja i Miloš na saslušanju



Nikolićeva i Bojanić su u noći između 24. i 25. februara, tokom razgovora koji je uživo prenošen, između ostalog, rekli kako ne vole Jevreje. Zbog ovoga je Nikolićeva diskvalifikovana iz daljeg takmičenja, dok je Bojanić izašao istog dana, pošto je pre ulaska potpisao ugovor po kojem će u "Dvoru" samo gostovati. Republičko tužilaštvo pre nekoliko dana je od Televizije Pink, na kojoj se emituje ovaj rijaliti, zatražilo snimak sa spornim izjavama, posle čega je obavljena njihova analiza. To je rezultiralo i pokretanjem postupka protiv ovo dvoje pevača.

“Tužilaštvo je odmah obavestilo javnost da je nedopustivo davati antisemitske izjave i to na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, kao i da će protiv odgovornih biti pokrenuti krivični postupci”, izjavio je Tomo Zorić, portparol republičkog tužilaštva.

“Ovaj postupak je važan i sa aspekta generalne prevencije. Kao društvo treba da pokažemo da u Srbiji postoji sistem vrednosti zasnovan na zaštiti ljudskih i manjinskih prava u kome nema mesta za antisemitizam i izazivanje nacinalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti”.

Prema poslednjim informacijama istražni sudija će narednih dana zakazati saslušanje Maje Nikolić i Miloša Bojanića posle čega će doneti odluku ima li elemenata da se protiv njih pokrene istraga. Takođe, saslušanje svedoka obaviće se po njihovom izlasku iz "Dvora", tačnije kad se ovaj rijaliti okonča.

Izvor: Novosti

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>