Lepota

Ljubav

Spavanje sa mokrom kosom: Zašto treba da izbegavate ovu naviku?

Da li je sigurno spavati sa mokrom kosom? Stručnjaci su istražili ovu dilemu i otkrili su da ova rutina može imati ozbiljne posledice po zdravlje vaše kose i vlasišta. Otkrijte pet ključnih razloga zašto je važno suzdržati se od ovog ponašanja i naučite korisne savete kako da ublažite negativne efekte ako se nađete u situaciji kada nemate dovoljno vremena za sušenje kose pre spavanja.

Spavanje sa mokrom kosom: Zašto treba da izbegavate ovu naviku? Foto: Freepik

Lomljenje kose: Spavanje sa mokrom kosom može uzrokovati pucanje vlasi zbog trenja između kose i jastuka tokom noći. Osim toga, vlaga izaziva krhkost kose, što povećava rizik od oštećenja i lomljenja.

Poremećaj mikrobioma vlasišta: Vlažno okruženje koje nastaje kada spavate sa mokrom kosom može poremetiti prirodnu ravnotežu mikrobioma na vašem vlasištu. To može dovesti do problema poput buđi i akni na koži glave.

Rast bakterija: Vlažna kosa može postati idealno stanište za razvoj bakterija i gljivica, što može izazvati neželjene infekcije i iritacije kože glave.

Povećan rizik od akni na koži glave: Ostavljanje kose mokrom može dovesti do začepljenja pora na koži glave, što može rezultirati pojavom akni i iritacija.

Pogoršanje stanja kože glave: Spavanje sa mokrom kosom može pogoršati već postojeće probleme kao što su perut, seboroični dermatitis i ekcem, stvarajući pogodno okruženje za razvoj bakterija i gljivica.
Foto: Freepik


 

Saveti za smanjenje štetnih efekata:


Koristite proizvode koji olakšavaju klizanje kose tokom spavanja kako biste smanjili trenje.
Spavajte na satenskim ili svilenim jastučnicama kako biste umanjili mogućnost oštećenja kose.
Oblikujte kosu na način koji omogućava protok vazduha i sprečava zapetljavanje, poput pletenica ili ananas stila za kovrdžavu kosu.
Izaberite stilizaciju koja neće izazvati dodatno oštećenje kose, posebno izbegavajte zatezanje kose u repove.
Iako povremeno spavanje sa mokrom kosom može biti neizbežno, važno je imati na umu dugoročne posledice i preduzeti korake kako bi se umanjili štetni efekti ove navike.

Možda vas interesuje:
Tri efektivna trika za podizanje kapaka uz šminku: Saveti profesionalnih šminkera!
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>