Region

Svet

Jevreji tuže televiziju Pink

Povodom govora mržnje koji su, pominjući Jevreje, koristili Maja Nikolić i Miloš Bojanić, reagovao je i Artur Kol, ambasador Izraela u Srbiji. On je u saopštenju koje je dostavio Kuriru naveo se da je „zgrožen antisemitskim sadržajem koji je nedavno emitovan na programu ‘Dvor’ televizije Pink“.

Jevreji tuže televiziju Pink



"Svedoci smo porasta antisemitskih incidenata u Srbiji, a poslednji u nizu ujedno je i najvidljiviji. Ova činjenica izaziva zabrinutost i zahteva punu pažnju relevantnih državnih organa."

On je dodao da očekuje da najviši predstavnici političkog, verskog i kulturnog života osude javne antisemitske ispade i da je neobrazovanje osnovni krivac za govor mržnje. "Još jednom se potvrđuje neophodnost obrazovanja protiv bilo kog oblika mržnje. Neznanje dovodi do šovinizma, ksenofobije i rasizma, i otvara prostor za produbljivanje podela i nasilje." zaključio je ambasador Kol.

Savez jevrejskih opština Srbije tužiće televiziju Željka Mitrovića zbog antisemitizma i govora mržnje u rijalitiju. Predsednik Saveza Aleksandar Nećak je objasnio da Savez neće tužiti lično pevače Maju Nikolić i Miloša Bojanića, aktere tog incidenta 24. februara, "već televiziju koja sa nacionalnom frekvencijom nije smela to da dopusti".

"Nećemo voditi bilo kakve razgovore sa nekim ko ne zna ni svoju, a kamoli američku istoriju, već ćemo tužiti televiziju Pink. Ne možemo biti zadovoljni time što je neko izbačen iz daljeg učestvovanja u rijaliti programu tek kada su nadležni reagovali", rekao je Nećak za "Politiku". On je dodao da je i Republička radiodifuzna agencija (RRA) reagovala tek po predstavci koju je ovaj savez uputio. Protiv aktera incidenta Miloša Bojanića i Maje Nikolić tužbu, po službenoj dužnosti, sprema tužilaštvo.

Izvor: Kurir

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>