Ostalo

Sme�no

Veliki petak: Dan tuge i poštovanja. Da li je dozvoljeno farbanje jaja?

Veliki petak, najtužniji dan u hrišćanstvu, obeležava se kao dan kada je, po verovanju, Isus Hrist osuđen i razapet na Golgoti. Ovaj dan je ispunjen brojnim običajima i verovanjima, a da li je dozvoljeno farbanje jaja, saznajte u nastavku.

Veliki petak: Dan tuge i poštovanja. Da li je dozvoljeno farbanje jaja? Foto: Freepik






Farbanje jaja: Simbol rađanja i pobede nad smrću

Od ranog jutra, domaćice se bave farbanjem jaja, simbola rađanja i pobede nad smrću. U Srbiji, prvo jaje se uvek farba u crveno, simbolizujući nevino prolivenu Hristovu krv. Ovo jaje, poznato kao “čuvarkuća”, čuva se kao amajlija za zdravlje cele porodice.


Običaji i verovanja: Dan posvećen poštovanju

Na Veliki petak, vernici se uzdržavaju od teških poslova i konzumiranja mesa, dok žene ne koriste iglu i konac. Dozvoljeno je malo počistiti kuću metlom, a nakon toga se metla baca, simbolizujući izbacivanje svega zla iz kuće. U kućama se ne pušta muzika i nema veselja.


Verovanja: Sanjanje budućeg supružnika

Postoji verovanje da će devojke koje na Veliki petak uberu cveće iz crkvene porte i stave ga pod jastuk, u noći uoči Velike subote sanjati onoga ko im je suđen. Takođe, veruje se da danas veštice bacaju čini, pa se deca ne puštaju iz dvorišta.


Post: Dan posvećen uzdržavanju

Na Veliki petak strogo se posti, što bi trebalo da znači da vernici ceo dan poste na vodi. Ukoliko neko ne može da izdrži, dozvoljen je još samo hleb. Na Veliki petak ne pije se vino, jer se veruje da ono predstavlja Isusovu krv.

Svaki običaj i verovanje na Veliki petak ima svoju simboliku i značaj, a sve su usmerene ka poštovanju i sećanju na stradanje Isusa Hrista. Bez obzira na to da li verujete u ove običaje ili ne, važno je poštovati tradiciju i duh ovog svetog dana.




Foto: Freepik



Postoji različito mišljenje o tome kada bi trebalo farbati jaja za Vaskrs. Dok neki veruju da je najbolje farbati jaja na Veliki petak, drugi smatraju da to treba uraditi na Veliki četvrtak ili Veliku subotu.

Razlog za ovo je verovanje da na Veliki petak ne treba ništa da se radi i da tada treba sve da miruje zbog žalosti za Isusom Hristom. Smisao nerada na Veliki petak je da se stvari uspore, da se malo predahne.

Međutim, u većini delova Srbije, tradicija je da se jaja farbaju na Veliki petak. Bez obzira na te razlike, bitno je zapamtiti da svaki običaj ima svoj smisao i simboliku, sve to usmereno je ka poštovanju i sećanju na patnju Isusa Hrista. Bez obzira na to šta lično mislite o tim običajima, važno je poštovati tradiciju i duh ovog posebnog dana, a šta o nekim običajima misli sveštenik Grigorije Marković pogledajte u video snimku:




 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>