Ostalo

Sme�no

Ovaj cvet je simbol Uskrsa: Privlači blagostanje i ljubav!

Cvet kojim ćete privući blagostanje, a poklanja se i kao izjava ljubavi.

Ovaj cvet je simbol Uskrsa: Privlači blagostanje i ljubav! Foto: Pixabay



Legenda duboko ukorenjena u hrišćanskoj tradiciji govori o đurđevku kao cvetu koji je nastao od suza Bogorodice prolivenih pored krsta na kojem je raspet Isus Hrist. Ova simbolika čini ga izuzetno važnim za hrišćansku zajednicu, a posebno je blagoslov kada đurđevak procveta dovoljno rano da se može uneti u domove za Uskrs.

Đurđevak je obavijen brojnim verovanjima, očaravajući žene svojim nežnim izgledom i slatkim mirisom. Neki čak veruju da su njegove kapi povezane sa suzama Eve nakon što je prognana iz raja, dok se u Bibliji spominje više puta, često u pesmama kralja Solomona.


Foto:Pexels

Oduvek je đurđevak bio deo kulturnog i simboličkog pejzaža. Njegovo gajenje seže unazad do XV veka, a u Francuskoj je postao simbol sreće i radosti. Međutim, nije bezazlen - neka verovanja opisuju ga kao izvor ženske požude, posebno kada se ubere tokom punog Meseca i stavi na jastuk.

U svetu modernih parfema, miris đurđevka ima posebno mesto. Britanska kraljica Elizabeta Druga je navodno bila očarana ovim cvetom, što nije iznenađujuće s obzirom na njegovu delikatnu lepotu i opojan miris. Često se može videti kao deo bidermajera na venčanjima, dodajući notu elegancije i romantike.

Slične vesti: Kako da bananom negujemo orhideju? Napravite jednostavnu smesu

U Srbiji, đurđevak je takođe popularan, ali baštovani su svesni njegove agresivnosti. Ova biljka može brzo preuzeti dvorište ako joj se ne pristupi pažljivo. Stoga se preporučuje da se sadi pažljivo, kao pokrivač tla, kako bi se izbeglo prekomerno širenje.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: svetplus.com/Lepa i srećna

Povezane vesti:


>