Ostalo

Sme�no

Neradni dani za Prvi maj i Uskrs 2024. godine!

Neradni dani za Prvi maj i Uskrs 2024. će se ove godine spojiti.

Neradni dani za Prvi maj i Uskrs 2024. godine! Foto: Pexels



Neradni dani 2024. godine od 1. maja se spajaju sve do 6. maja, tako da građani u Srbije dobijaju priliku za mini odmor jer se dva praznika – Prvi maj i Uskrs nadovezuju jedan na drugi. Većina zaposlenih će odmarati ukupno šest dana, zaključno sa Đurđevdanom.

Praznik rada se slavi 1. i 2. maja, koji ove godine padaju u sredu i četvrtak, dok 3. maja obeležavamo Veliki petak. Vaskrs je 5. maja, a neradni je i Vaskršnji ponedeljak – 6. maj.


Foto: Pexels

Đurđevdan se ove godine poklapa sa državnim praznikom, pružajući mnogima dvostruki razlog za slobodan dan.

Prvi radni dan nakon prazničnog odmora je utorak, 7. maj – prema kalendaru neradnih dana na Paragrafu, šest dana na početku maja su obeleženi crvenim.

Za đake će poslednji radni dan pred praznik biti 26. april, te se očekuje da će mnogi pokušati da izvuku maksimum od ovih praznika, dodajući možda i koji dan odmora kako bi spojili 10-ak slobodnih dana. Pogledajte kakvo će vreme biti za 1. maj i Uskrs.

Slične vesti: Da li nehrišćansko ime tokom krštenja deteta mora da se menja?

Ipak, isplatiće se i onima koji budu radili na državne praznike.

Ko bude radio, sleduje mu 210% dnevnice prema Zakonu o radu. Zaposleni koji rade na dan praznika koji je po zakonu neradan dan imaju pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje 110% od osnovice. Osnovica za obračun uvećane zarade čini osnovna zarada utvrđena u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu. Uvećanje od 110% primenjuje se na ugovorenu satnicu, tako da zaposleni prima 100% redovne zarade (dnevnice) plus 110% redovne zarade (dnevnice). Zaposleni koji rade na dan državnog praznika praktično će primiti 210% ugovorene dnevnice ako tog dana budu raspoređeni na rad, navodi Blic Biznis.

Viber

Autor: J.B./Nova
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>