Ostalo

Sme�no

Tesla Cybertruck: Nedostatak optičkog senzora za zaštitu prstiju (VIDEO)

Nedavni testovi su otkrili da Tesla nije ugradio optički senzor protiv priklještenja na delu prtljažnika Cybertruck-a, već se umesto toga oslanja na senzor otpora unutar motora. Iako ovo rešenje funkcioniše u određenim situacijama, loše štiti vaše prste prilikom zatvaranja.

Tesla Cybertruck: Nedostatak optičkog senzora za zaštitu prstiju (VIDEO) Foto: Printsreen Youtube/Facts Guru



Zbog toga, želimo da apelujemo na sve vozače da obrate posebnu pažnju prilikom manipulacije prtljažnikom, posebno ukoliko imaju decu u blizini. Cybertruck može biti opasan po prste, te se preporučuje dodatna opreznost prilikom zatvaranja kako biste izbegli potencijalne povrede.


Skoro svi automobili danas su opremljeni električnim prozorima i vratima koja se otvaraju i zatvaraju jednostavnim pritiskom na dugme. Sa širokom primenom automatizovanih sistema koji obavljaju mehaničke funkcije, proizvođači automobila su morali primeniti zaštitne mere kako bi sprečili povrede ljudi. To znači da su morali pronaći način da automatizovani sistemi prepoznaju kada prisustvo ljudske ruke može ometati rad određenog sistema.



Dobar primer takvih zaštitnih mera je sistem električnih prozora protiv priklještenja, koji sprečava stiskanje prstiju. Posebno su deca izložena riziku jer često nisu svesna pokretnih delova. Ovi sistemi protiv priklještenja efikasno funkcionišu kako bi osigurali bezbednost pri korišćenju električnih prozora, ali u drugim situacijama mogu biti manje efikasni.

Neki bi mogli tvrditi da isto važi i za karoseriju Cybertruck-a, koja izgleda da nema adekvatan sistem zaštite kako bi sprečila povrede. Ovo je postalo očigledno tokom nedavnog testa koji je sproveo Kajl Koner iz Out of Spec Studios. U prvom delu video zapisa , možemo videti Kajlov tim kako testira sistem Cybertruck-a protiv priklještenja.

Kajl je ovo testirao koristeći šargarepu, ali rezultati bi bili jednako uznemirujući ako bi se to dogodilo s vašim prstima. S druge strane, Rivian R1T uspešno detektuje prisustvo stranog objekta i zaustavlja proces zatvaranja kako ne bi povredio nikoga.

Jedan vlasnik Cybertruck-a odlučio je da testira sistem protiv priklještenja na svom vozilu, idući do krajnjih granica u ime nauke. DblCapCrimpin je pokazao da prednji prtljažnik ima neku vrstu detekcije objekata koja pokreće reakciju kada se nešto stavi ispred zatvaranja prtljažnika. Međutim, čini se da je ovaj sistem dizajniran kako bi zaštitio sam mehanizam zatvaranja, a ne prste. U osnovi, Cybertruck ima senzore otpora u motorima koji pokreću trup. Ako naiđu na prepreku, zaustaviće se, ali neće spasiti prste. Koristeći specijalnu rukavicu kako bi testirao ovu funkciju, ispostavilo se, da prednji prtljažnik se vraća u prvom pokušaju. Međutim, kada skine rukavicu, prtljažnik se zaključava sa rukom zaglavljenom sa strane. Da nije bilo lažne ruke na gepekuCybertruck-a pod pritiskom, ozbiljno bi povredio prste. Čak i sa rukavicom, priznaje da ne bi pokušao to u blizini oštrih ivica karoserije. 

Viber

Autor: J.B.
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>