Ostalo

Sme�no

Mladenci: Verovanja, običaji i recept za mladenčiće! (VIDEO)

Mladenci su u crkvenom kalendaru obeleženi crnim slovom, to je praznik sa mnogo verovanja i običaja u našem narodu, a jedan od njih je i priprema "mladenčića".

Mladenci: Verovanja, običaji i recept za mladenčiće! (VIDEO) Svet Plus





Mladenci su posvećeni uspomeni na stradanje Svetih četrdeset vojnika, koji su 320. godine, za vreme cara Likinija prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani.


Na praznik Mladenci, žene ustaju rano ujutru i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići, i simbolizuju dug, srećan i sladak život. Mladenčići se prelivaju medom, a domaćice ih nude svima koji dođu u kuću pre podne.


Običaj koji se razvio u gradu je posećivanje mladenaca i donošenje poklona ali su ga i ljudi na selu rado prihvatili. Veruje se da bi na Mladence trebalo da dođu svi oni koji su bili na svadbi, no tog dana u goste ipak dolazi samo najuža porodica i prijatelji.

 

Trend za kosu proleća 2024! Frizure koje pokrivaju sve vaše potrebe!









Mladenci su uvek u danima posta, pa se i mladenčići spremaju kao posni kolačići. Na ovaj pravoslavni praznik koji simbolizuje ljubav, sladak život i sreću donosimo vam stari recept za mladenčiće:


1 kg brašna 
1 kockica svežeg kvasca 
50 ml vode 
4 kašike ulja (suncokretovo, maslinovo, ulje od koštica grožđa)
2 kašike šećera
malo soli
3 kašike meda


Med za premazivanje



 

Da li pripadate onim ljudima koji ne piju vodu pre spavanja?!










Priprema mladenčića:


Pomešati kvasac sa šećerom i lepo ispritiskati viljuškom pa umutiti dok ne postane tečno. Ostavite da nadođe. Brašno stavite u posudu i dodajte mu med, a zatim i so i ulje. Dodajte i kvasac i sve dobro zamesite. Dodajte ostatak vode i zamesite testo, a zatim ga ostavite da nadođe.


Posle narastanja testa, razvucite ga i modlom ili čašom vadite 40 mladenčića. Ređajte mladenčiće na pek papir i pecite u već zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15- 20 minuta.


Ispečene mladenčiće tople premazujte medom.


Prijatno i srećni Mladenci!

 

Posna pita sa pečurkama na vodi! (RECEPT)




Evo šta crkva kaže o ovom prazniku:



 

Čitajte najnovije Google vesti OVDE

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>