Region

Svet

Region

Ralf Fajns tražio pare za intervjue koje je dao u Srbiji

Ukoliko vam se posle proučavanja objavljenog programa ovogodišnjeg Festa, koji počinje sutra uveče, učini da on, zapravo, nije ništa drugo do proširena revija distributerskih filmova zvana Sinemanija, niste mnogo pogrešili. Već godinama unazad Fest 'jaše' na tom talasu.

Ralf Fajns tražio pare za intervjue koje je dao u Srbiji



Onako, po inerciji. I da vuk bude sit i ovce budu na broju. I da se na kraju obavezno kaže „oboreni rekordi u prodaji ulaznica”, kao da je to svrha nečega što se zove filmski festival. Pri tom se toliko glasno ne izgovara koliko je Fest zaradio.

Insistirajući godinama na sopstvenoj komercijalizaciji, Fest sam sebe dovodi u opasnost da će se kad-tad neko pametan probuditi i glasno postaviti logično pitanje: Zašto više odvajati sredstva za Fest kada bi uz malo više truda, rada i kreativnosti njegovog osnivača i direkcije, on mogao ubuduće sam sebe da izdržava i održava? I šta ćemo onda?

No, da ne širim temu sada, uoči početka Festa, koji će još prve večeri ugostiti britanskog glumca i reditelja-debitanta Ralfa Fajnsa, sa filmom "Koriolan", viđenim premijerno prošle nedelje u Berlinu. Sigurno je da će biti dočekan gromkim aplauzom. I treba. Jer, reč je ovde o solidnom filmu za poštovanje, jednoj neobičnoj i modernoj ekranizaciji Šekspirove tragedije, u kojem je Fajns naslovnu ulogu Kaja Marcija Koriolana odigrao strasno i do kraja posvećeno. Uz to, film je sniman u Beogradu, čak i u Skupštini Srbije, uz učešće naših glumaca, filmskih autora i radnika, naše policije, pripadnika SAJ-a...

U intervjuu za 'Politiku' vođenom u Berlinu (objavljen 17. februara pod naslovom „Beograd na filmu moćan kao Rim”) Fajns je potvrdio da je bio prezadovoljan uslovima rada u Beogradu i da su mu svi izlazili u susret. Rečju, bio je pun hvale za sve koji su sa naše strane učestvovali u realizaciji i sufinansiranju njegovog filma. Međutim, nad ovom srećnom pričom nadvio se i jedan oblak. Svi koji su tražili i dobili intervjue sa Fajnsom i njegovom ekipom u Berlinu, i tim povodom bili u kontaktu sa agencijom za publicitet „Premijer PR”, angažovanom od strane producenata Fajnsovog filma („Icon”), bili su dužni da za intervjue plate!

Tako su dve koleginice iz srpskih televizija bile dužne da plate po 750 funti, hrvatski kolega koji radi za hrvatsko i srpsko izdanje jednog nedeljnika 600 funti. Potpisnici ovih redova kao 'Politikinom' izveštaču, na unapred zakazanom sastanku u Berlinu nije tražen novac, ali je zahtev za naplatu stigao juče na imejl adresu distributerske kuće koja je Fajnsov film otkupila za prikazivanje na teritoriji eks-ju! Distributer sada čupa kosu! Situacija je za njega veoma neprijatna.

Meni kao autoru intervjua neprijatno nije, i odmah da kažem: Ne pada mi na pamet da plaćam bilo kome i bilo kada da bih, u stvari, radila, obavljala svoju profesionalnu dužnost. Da plaćam da bih primala platu! Čisto sumnjam i da je 'Politika' spremna da plati, jer je na svojim stranicama, na ogromnom prostoru objavila i prikaz filma i intervju sa Fajnsom i tako zapravo dala ogromnu reklamu filmu. I šta ćemo sad? Da plati Fajns? I treba da časti! Nego šta! Šta još gledati na ovogodišnjem Festu?

Nemojte birati filmove po programskim celinama, jer će vam se od njihovih naziva, tipa „Evropa – u, van, iznad, ispod, bez Evrope” samo zavrteti u glavi, i terati vas da od Festa bežite. Sledite isključivo svoj filmski ukus i intuiciju. Ima dovoljno svega za svačiji ukus. Ima i Holivuda, a tamo je sada uzavrelo. Već 27. februara je dodela Oskara, a na Festu možete gledati i filmove sa najviše nominacija.

Izvor: Politika

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>