Ostalo

Sme�no

Evo kada se pomeraju kazaljke na satu i prelazimo na letnje računanje vremena!

Za pomeranje kazaljki sata zaslužan je novozelandski entomolog George Vernon Hudson. Evo kada se pomeraju kazaljke na satu i prelazimo na letnje računanje vremena!

Evo kada se pomeraju kazaljke na satu i prelazimo na letnje računanje vremena! Svet Plus




Prelazak na letnje računanje vremena planiran je krajem marta, tačnije u noći sa subote, 30. marta, na nedelju, 31. marta. Tokom ovog procesa, kazaljka će se pomeriti sa 2 sata ujutro na 3 sata ujutro. Dakle, 31. marta, tačno u 2 sata ujutru, kazaljke će napredovati za jedan sat, označavajući početak letnjeg računanja vremena.

Zimsko računanje vremena vraćamo 27. oktobra. Pitanje koje se postavlja jeste zašto uopšte pomeramo kazaljke sata? Odgovor leži u istraživanjima novozelandskog entomologa Georgea Vernona Hudsona.

Hrkanje je pojačano tokom zime ali postoji način da prestanete!








Hudson, vođen svojim proučavanjem prilagođavanja života u različitim uslovima, zaključio je da ljudima više odgovara život tokom dana nego tokom noći. Zbog toga je 1895. godine predložio pomeranje kazaljki na satu za dva sata unapred, omogućavajući veće iskorišćavanje dnevnog svetla tokom letnjih meseci. 



Ovaj predlog je prvi put sproveden 1916. godine od strane Nemaca, nakon čega su im se pridružile Velika Britanija i SAD. Trenutno, većina zemalja u Evropi i gotovo cela Severna Amerika praktikuju pomeranje kazaljki na satu dva puta godišnje.


NAJNOVIJE GOOGLE VESTI.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/nova.rs

Povezane vesti:


>