Zdravlje

Ljubav

Imate česte glavobolje?! Kako da prepoznate imate li migrenu!

Migrena, poseban oblik glavobolje, razlikuje se po intenzitetu bola, simptomima i trajanju u odnosu na obične glavobolje. Imate česte glavobolje?! Kako da prepoznate imate li migrenu!

Imate česte glavobolje?! Kako da prepoznate imate li migrenu! Svet Plus




Neka istraživanja su pokazala da jedna od 4 žene i jedan od 12 muškaraca pate od migrene u nekom periodu svog života.

Uobičajeno, migrena počinje u detinjstvu ili adolescenciji. Dok kod nekih pojedinaca napadi migrene vremenom prestanu, kod drugih se nastavljaju tokom celog života. Karakteristična je pulsirajuća bol, obično lokalizovana na jednoj strani glave, u kontrastu sa manje intenzivnom i difuznom prirodom obične glavobolje koja može zahvatiti celu glavu.

Migrena uključuje bolne napade u polovini glave, često praćene mučninom i slabošću. Reč "migrena" potiče od grčkih reči za polovinu lobanje (imi-kranija).

Ovaj kompleksan poremećaj direktna je posledica preaktivnosti mozga pod uticajem okoline, svetlosti, mirisa... što izaziva niz hemijskih procesa koji iritiraju nerve i krvne sudove mozga, rezultirajući bolom.


 

Tri frizure koje ženama u četrdesetima odlično stoje!








Za razliku od obične glavobolje, migrena često prati dodatne simptome poput mučnine, povraćanja, osjetljivosti na svetlost i zvuk. Mučnina i povraćanje nisu povezani sa ishranom ili gastrointestinalnim uzrocima.

Migreni često idu u prilog i zamagljen vid, niska koncentracija, začepljen nos, dijareja, često mokrenje i pojačano znojenje.

Obična glavobolja obično ne ispoljava ove prateće simptome.

Neki ljudi doživljavaju auru - vizuelne ili senzorne poremećaje, poput cik-cak linija u vidnom polju, promene u čulu mirisa i ukusa, trnjenja jedne strane lica, ruke, noge ili slabosti mišića, koje prethode glavobolji. Aura obično traje od nekoliko minuta do sat vremena pre pojave glavobolje i ponekad se može javiti i bez pratnje same glavobolje. 


Bol kod migrene je često izuzetno intenzivan i pulsirajući. Migrena dostiže vrhunac u prvih dvanaest sati od pojave bola i postepeno slabi.

Migrena može potrajati i do tri dana, dok obična glavobolja prolazi brže, često nakon odmora ili primene analgetika.

Migrene mogu biti izazvane određenim okidačima poput stresa, određene hrane, hormonalnih promena, nedostatka sna ili promene vremena.

Obične glavobolje često proizilaze iz opšteg stresa, napetosti mišića, umora ili dehidracije.

 

Da li ste znali da postoje frizure zbog kojih izgledate mršavije?!










Tipičan napad migrene ima četiri faze: 


Prva faza, koja se javlja kod polovine osoba sa migrenom, obuhvata osećaj razdražljivosti, depresije i umora. Ovi simptomi mogu trajati satima ili čak danima. 

Druga faza je faza aure, ako do nje dođe.

Treća je faza bola, a poslednja je faza u kojoj bol postepeno popušta, kako prenosi "Politikin magazin".



Migrena može predstavljati značajan problem, čak i upozorenje na "tihi" moždani udar, pa je ključno prepoznati je na vreme i adekvatno lečiti. Lečenje migrene zahteva posebne lekove i preventivne strategije, dok se obične glavobolje često mogu rešiti analgeticima bez recepta i promenama u načinu života.

Uvek je preporučljivo konsultovati se sa lekarom ako često ili intenzivno patite od glavobolja, kako biste dobili tačnu dijagnozu i odgovarajuće lečenje.

Najnovije Google vesti.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>