Zdravlje

Ljubav

Znak upozorenja da imate masnu jetru!

Stručnjaci upozoravaju da postoji jedan jednostavan znak upozorenja da imate masnu jetru, a ljudi uglavnom ne obraćaju pažnju na to.

Znak upozorenja da imate masnu jetru! Svet Plus





Treba napomenuti da ovaj znak upozorenja, ne mora nužno značiti da vam je jetra masna, ukoliko nemate i druge simptome koje ćemo navesti ispod.



Svaka nepravilnost u funkcionisanju jetre predstavlja ozbiljan rizik s obzirom na ključnu ulogu ovog vitalnog organa u ljudskom organizmu. Stoga je od suštinskog značaja obratiti pažnju na sve simptome koji bi mogli ukazivati na potencijalnu opasnost.

Jetra obavlja niz vitalnih funkcija svakodnevno, te je imperativ posvetiti pažnju na način na koji je tretiramo. Jedan od signala oštećenja jetre možete primetiti češljajući kosu.

Prilikom uzimanja četke ili češlja, obratite pažnju na količinu kose koja opada. Nacionalna zdravstvena služba (NHS) upozorava da je to jedan od ranih znakova problema s jetrom.



Bitno je naglasiti da svako oštećenje jetre može predstavljati ozbiljnu pretnju.


Ako dođe do prevelikog oštećenja jetre, moguće je da dođe do njenog otkazivanja, što može imati fatalne posledice.

Bolest masne jetre je jedno od stanja koje može uzrokovati značajna oštećenja. U ranim stadijumima često prolazi neprimećeno, bez izraženih simptoma, ali s vremenom se jetra sve više oštećuje.











Poslednji stadijum bolesti masne jetre poznat je kao ciroza.


Ciroza se razvija nakon dugotrajne upale, ostavljajući ožiljke na jetri. Ovo stanje može izazvati različite simptome, a jedan od njih može se manifestovati tokom češljanja ili pranja kose.

Drugi znakovi ciroze obuhvataju umor, slabost, osetljivost ili bol u predelu jetre, pojavu sitnih kapilara na koži iznad struka, svrab, gubitak apetita i telesne mase, mučninu, povraćanje, često krvarenje iz nosa, modrice po telu, žutu boju kože, napade drhtavice i groznicu, kao i oticanje nogu, zglobova i stopala zbog zadržavanja tečnosti.

Takođe, mogu se primetiti promene u ličnosti, problemi sa spavanjem (nesanica), gubitak pamćenja, konfuzija i teškoće sa koncentracijom. Ovo stanje, poznato kao encefalopatija, nastaje kada toksini utiču na mozak zbog nemogućnosti jetre da ih eliminiše iz organizma, prema informacijama iz NHS-a.

Čitajte nas na GOOGLE VESTIMA.

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/zdravljeplus

Povezane vesti:


>