Ostalo

Sme�no

Tradicionalni doček Kineske Nove godine uz spektakularne lampione!

Tradicionalni doček Kineske Nove godine uz spektakularne lampione! ”Kineski festival svetla” je od ove godine i sestrinski festival prestižnog festivala ”Put svile” iz grada Sijana, jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u ukviru Pojas i Put inicijative.

Tradicionalni doček Kineske Nove godine uz spektakularne lampione! Foto: Vladimir Zubac




 
Nakon što su čarobni lampioni obasjali Limanski park u Novom Sadu i obeležili početak Kineske Nove godine u Srbiji u petak, 9. februara, Kineski festival svetla zvanično je otvoren u nedelju, 11. februara uz prisustvo Slobodana Trkulje, inicijatora ove manifestacije, gradonačelnika Novog Sada, Milana Đurića i počasnog gosta, ambasadora NR Kine u Srbiji, Li Minga. Tradicionalni 6. po redu Kineski festival svetla će ove godine predstaviti svoje najveće izdanje do sada uz najbrojnije i najinteresantnije svetlosne instalacije koje će biti postavljene od 9. do 25. februara. Ulaz i osmeh je besplatan za sve posetioce.

Od 2019. godine, kada je Slobodan Trkulja inicirao zvaničnu proslavu Kineske Nove godine u Srbiji, uz podršku Vlade Republike Srbije i Kineske ambasade u Beogradu, do sada je kroz Kineski festival svetla u Novom Sadu i Beogradu prošlo više od 2 miliona posetilaca! Realizovano je preko hiljadu reportaža u srpskim i kineskim medijima i zabeleženo desetine miliona reakcija na društvenim mrežama i internetu.
 








Zvanično otvaranje Kineskog festivala svetla, Slobodan Trkulja započeo je rečima:

 „Imam posebnu čast i zadovoljstvo da vam se večeras, u prisustvu visokih zvanica iz Srbije i Kine obratim povodom zvaničnog otvaranja 6. po redu Kineskog festivala svetla, festivala kojim se u Srbiji već šesti put zvanično obeležava Kineska Nova godina ili kako je u Kini nazivaju "Chunjie” - Festival proleća. Dozvolite mi da, kao inicijator i osnivač Kineskog festivala, u ime „Balkanopolis centra za modernu tradiciju“, izrazim posebnu zahvalnost Ambasadi Narodne Republike Kine u Beogradu, kao i generalnom pokrovitelju, gradu Novom Sadu na svesrdnoj pomoći i podršci u pripremi i realizaciji ove manifestacije. 


Takođe veliko hvala i celom timu Balkanopolis centra za modernu tradiciju koji je postavio i realizovao izložbu koju vidite. Za početak imamo divne vesti. ”Kineski festival svetla” je od ove godine i sestrinski festival prestižnog festivala ”Put svile” iz grada Sijana, jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u ukviru Pojas i Put inicijative. Inspirisan idejom kineskog predsednika Šći Đinpinga o potrebi jačanja direktne narodne saradnje, kao jedan od kulturnih ambasadora Srbije i zajedno sa svojom grupom Balkanopolis, već dugi niz godina uspešno prezentujemo našu kulturu u Kini kao i kinesku kulturu u Srbiji. 


Ova izložba je jedan od načina da kineskom narodu uzvratimo bar deo toplog gostoprimstva koje nam je ukazano proteklih godina tokom naših brojnih nastupa i turneja po kineskim gradovima. Novi Sad je večeras ZMAJEVO GNEZDO i jedan od retkih gradova u Evropi, čiji će građani i posetioci imati priliku da uživaju u igri svetlosti koju je osmislila kineska grupa umetnika iz Zigonga, koja sa sobom donosi duh tradicije i simbolike drevne Kine. Uveren sam da će “Kineski Festival svetla" doprineti još većem zbližavanju naroda Srbije i Kine, koje veže tradicionalno, čelično prijateljstvo i izuzetno bliski odnosi. Večeras, nas i Kineza milijardu i 407 miliona, u istoj svetlosti i istoj radosti, zajednički slavimo Kinesku Novu Godinu - godinu moćnog Zmaja!“



„Danas, kao i prethodnih godina, nakon proslave dolaska nove godine po gregorijanskom i julijanskom kalendaru, obeležavamo i Kinesku Novu godinu sa našim prijateljima iz Narodne Republike Kine. Čestitam organizatoru, gospodinu Trkulji, na šestom po redu Festivalu svetla koji se održava u našem gradu. I ove godine, kroz svetlosni spektakl, uživaćemo u divnom događaju tokom više dana. 

Ova godina, kao Godina Zmaja, prema verovanju kaže da je to pravo vreme za obnovu i uspostavljanje temelja za dugoročan uspeh, a s obzirom na to da je zajednički put Kine i Srbije već trasiran i temelji čvrsto postavljeni, neka nam, u skladu sa verovanjem, donese nove uspehe i nove projekte, novu razmenu dobrog i vrednog za oba naroda“ rekao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, čestitavši ulazak u 2024. godinu svim građanima Kine i kineskom narodu koji živi i radi u Srbiji.








Ambasador NR Kine u Srbiji Nj.E. Li Ming se zahvalio organizatorima festivala, Slobodanu Trkulji i Gradu Novom Sadu na obeležavanju Kineske Nove godine i naglasio da organizovanje takvog festivala doprinosi negovanju kulture njegove zemlje i jačanju odnosa dva naroda.


Kineska Nova godina potiče iz Kine, a pripada svetu. 

Činjenica da je ovo već šesti put da se Kineska Nova godina proslavlja u Srbiji je dobar primer čeličnog prijateljstva dva naroda. Uveren sam da će današnji događaj biti nova polazna tačka naše saradnje sa gradom Novim Sadom, pošto postoji veliki potencijal za nastavak iste“, naveo je ambasador Kine.

Lampioni koji će krasiti Limanski park sve do 25. februara će biti uključeni svakog dana od 17 časova. 

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>