Ostalo

Sme�no

Prestupna godina i narodna verovanja!

Godina 2024. je prestupna, pa umesto 365 ima 366 dana. Zašto postoje prestupne godine, i koja su to narodna verovanja širom sveta, saznajte u nastavku.

Prestupna godina i narodna verovanja! Svet Plus





Februar, najkraći mesec u godini, dobija dodatni dan svake četvrte godine, nazvan prestupni dan, oko kojeg se vezuju različiti narodni običaji i sujeverja.

Prestupna godina obično se pojavljuje svake četiri godine. Poslednja takva godina bila je 2020., a sledeća se očekuje 2028. godine. Razlog za postojanje prestupnih godina leži u činjenici da tropska godina, ili vreme potrebno Zemlji da obiđe oko Sunca i završi ciklus godišnjih doba, traje oko 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 45 sekundi.

Dužina tropske godine se postepeno smanjuje, za otprilike 0,53 sekunde po veku, što zahteva povremeno dodavanje dana u kalendar kako bi ostao usklađen sa stvarnim vremenom.

Različiti narodi imaju svoje običaje vezane za prestupne godine. Na primer, u Irskoj postoji tradicija Dana neženja, gde žene imaju pravo da zaprose muškarce. U nekim kulturama, poput grčke i škotske, prestupni dan se smatra nepovoljnim za sklapanje braka, dok se u drugim smatra srećnim.










Februar je izabran kao mesec za dodavanje prestupnog dana prema reformi kalendara koju je sproveo Julije Cezar u starom Rimu. Ova praksa se zadržala i nakon zamene julijanskog kalendara gregorijanskim 1582. godine.

Da nije bilo prestupnih godina, godišnja doba bi se javljala u različitim mesecima, a leto na severnoj hemisferi bi, na primer, bilo u decembru umesto u junu tokom određenog perioda od oko 700 godina.

Prestupna godina nije svake četvrte godine striktno zbog razlike između tropske i kalendarske godine, gde je potrebno uzeti u obzir dodatnih 23,262222 sata. Pravilo je da je godina prestupna ako je deljiva sa četiri, osim onih koje su deljive sa 100, osim ako su deljive sa 400. Na primer, godina 2000. bila je prestupna, dok godine 1700., 1800. i 1900. nisu bile, a sledeća izuzetak će biti 2100. godina.

MESEČNI HOROSKOP ZA FEBRUAR 2024. godine.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/BBC

Povezane vesti:


>