Recepti

Ljubav

Rum punč štanglice! Fino, sočno za svaki dan! (RECEPT)

Rum punč štanglice je jedan zaista fini sočni kolačić za svaki dan, kao stvoren za uživanje uz šoljicu kafe ili čaja...

Rum punč štanglice! Fino, sočno za svaki dan! (RECEPT) natalija_mysticcakes




Radi se o starinskom kolaču za koji postoje razni recepti, a vi pogledajte kako vam se ova verzija dopada!





Potrebno za rum punč štanglice:


(dimenzije pleha: 32×22 cm)




Za biskvit (3 kore):


6 jaja
prstohvat soli
200 g šećera
2 vanilin šećera
150 ml ulja
300 ml mleka
300 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo



Za nadev:

1 izmrvljena kora biskvita
100 g mlevenih oraha
rendana korica narandže
60 g šećera u prahu
10 g kakaa
100 g pekmeza od kajsija
50 ml ruma
150 ml mleka




Za glazuru:

250 g bele čokolade
3 kašike ulja
par kapi ekstrakta jagode i crvene prehrambene boje









Priprema:



Biskvit:

Polupajte cela jaja u posudu, dodajte so i šećer i penasto umutite mikserom oko 10 minuta dok se smesa ne utrostruči. Treba da naraste i postane penasta.

Potom smanjite mikser na najmanju brzinu pa ulijte u tankom mlazu ulje i mleko, i na kraju dodajte brašno i prašak za pecivo pa sve kratko sjedinite mikserom u glatku smesu.

Ovu smesu podelite na 3 jednaka dela jer je potrebno ispeći 3 biskvita. Dva biskvita će biti gornja i donja kora kolača, a jednu koru je potrebno izmrviti za nadev.

Najlakše je da izmerite na vagi ukupnu količinu smese pa je izdelite na trećine u 3 posude.

Uzmite pleh dimenzija 32×22 cm i obložite ga pek papirom. Sipajte prvu trećinu smese i stavite u zagrejanu rernu na 180 stepeni, da se peče 15-20 minuta. Ponovite postupak i za preostalu smesu tako da dobijete 3 kore ukupno.

Kore prohladite, i po želji skinite sa dve kore gornji sloj kožice uz pomoć noža, ali ovo nije obavezno. Ja to volim uraditi jer se tako nadev neće odvajati od biskvita. Sačuvajte sa strane skinuti sloj biskvita za nadev.



Nadev:

Uzmite jednu koru biskvita i prstima sitno nacepkajte u posudu. Dodajte i skinutu kožicu sa biskvita (ako ste je skidali).

Potom dodajte mlevene orahe, koricu narandže, šećer u prahu, kakao prah, pekmez od kajsija, mleko i rum pa kašikom sve dobro izgnječite tako da se sjedini u kompaktnu i fino mazivu masu.

Napomena: Savetujem da mleko dodajete postepeno, kako se ne bi desilo da previše razvodnite smesu. Nadev ne sme biti ni jako čvrst ali ni gnjecav, pa sami odredite količinu mleka. Meni je 150 ml bilo taman, da nadev bude idealne strukture, ali moguće da će vama biti dosta i manje mleka, u slučaju da niste dodavali onu skinutu kožicu sa gornje površine biskvita, savetuje Natalija Miloradović na svom blogu.



Slaganje kolača:


Stavite na tacnu prvi biskvit i nanesite na njega nadev svugde ravnomerno. Poravnajte i poklopite drugim biskvitom, pa rukom dobro pritisnite da se svugde lepo zalepi. Stavite u frižider dok pripremate glazuru.



Savet: 

Ukoliko želite, možete biskvit prvo premazati u tankom sloju pekmezom od kajsija, pa tek onda naneti nadev. Drugu koru takođe premažite i stavite preko nadeva, ali tako da premazana strana pekmezom bude dole. Na ovaj način će vam se biskviti još bolje zalepiti za nadev.




Glazura:

Otopite na pari ili na najmanjoj vatri čokoladu izlomljenu na kocke sa uljem. Skinite sa vatre i dodajte par kapi ekstrakta od jagode i crvene prehrambene boje. Može i samo boja, a ako ne želite da vam glazura bude roze boje, slobodno preskočite boju.

Glazuru sipajte preko kolača i stavite u frižider da se kolač dobro ohladi i stegne.

Za “talasasti” izgled glazure koristila sam reckasti češalj za ukrašavanje. Nakon nanošenja glazure ostavite kolač 10-15 minuta na sobnoj temperaturi da glazura počne da se steže, a potom je samo “ošešljajte” po želji.


Pre sečenja, neka kolač odstoji van frižidera na sobnoj temperaturi nekih 15-20 minuta da glazura malo popusti, kako ne bi pucala.

Prijatno!

 

Mesečni horoskop za februar 2024. godine!




 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/natalija_mysticcakes

Povezane vesti:


>